Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обяви, че случаят с убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги е "болезнено", "зловещо престъпление, което не може да бъде оправдано" и "справедливостта ще надделее", съобщава "Ройтерс".

Принцът, известен с абревиатурата МБС, заявил, че всички виновници щели да бъдат наказани, а Саудитска Арабия и Турция ще работят заедно за "постигане на резултати".

Принцът на Саудитска Арабия може би стои зад убийството на Кашоги, призна Тръмп

Принцът на Саудитска Арабия може би стои зад убийството на Кашоги, призна Тръмп

Крал Салман не е знаел за инцидента предварително

МБС е говорил по време на втория ден от тридневната саудитска инвестиционна конференция в Рияд, неофициално наречена "Давос в пустинята". Събитието беше помрачено от оттеглянето на световни бизнес лидери и висши банкери на фона на опасенията заради съдбата на Кашоги, както и от международен натиск за разследване.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и МБС са обсъдили по телефона, както гласи официалното съобщение, "необходимостта от съвместни усилия да се хвърли светлина върху всички аспекти на убийството" на Кашоги, посочват турски източници.

Иран убеден: Саудитска Арабия нямаше да убие Кашоги без протекцията на САЩ

Иран убеден: Саудитска Арабия нямаше да убие Кашоги без протекцията на САЩ

Нямало да се осмели без протекцията на САЩ

Двамата също така са обсъдили стъпките, които трябва да бъдат предприети по разследването. Уточнява се, че саудитският принц е поискал разговора с Ердоган.

Кашоги, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост" и имаше и американско гражданство, изчезна преди три седмици след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Рияд, който първоначално отрече да знае местонахождението му, след като излязъл от консулството, след това лансира коренно различна версия, а именно, че е починал при "юмручен бой" в консулството.

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Обори твърденията на Саудитска Арабия

Турските власти твърдят, че 15-членен саудитски екип, включващ най-малко един член от антуража на принца, е убил журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Саудитска Арабия отговори по-късно на това обвинение, като хвърли вината за убийството на Кашоги на самостоятелна операция, която не е била санкционирана от саудитското държавно ръководство. Журналистът беше критик на МБС, който е силният човек в Рияд. Ердоган обяви, че Турция няма да разреши убийците да избегнат правосъдието, независимо колко високопоставени са били саудитците, извършили убийството.