Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Саудитска Арабия е нямало да убие известния саудитски журналист дисидент Джамал Кашоги без протекцията на САЩ, съобщава ИРНА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера обяви, че саудитските власти са организирали "най-лошото прикриване някога" на убийството на Кашоги в Турция на 2 октомври, след като САЩ обещаха да отменят визите на някои от онези саудитци, за които се смята, че са отговорни.

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветникът Сауд ал Катани е част от вътрешното обкръжение на принц Мохамед бин Салман

"Никой не би могъл да си представи, че в днешния свят и в новия век, ще станем свидетели на такова организирано убийство и системата ще планира такова зловещо убийство", коментира Рохани, допълвайки: "Не смятам, че дадена страна би се осмелила да извърши такова престъпление без протекцията на Америка."

Иран и Саудитска Арабия са регионални съперници и подкрепиха противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен и различни политически фракции в Ирак и Ливан.

Протекцията на САЩ позволи на Саудитска Арабия да извърши бомбардировки срещу цивилни граждани във войната в Йемен, подчерта Рохани.

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?
Обновена

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?

Обръчът се затяга около престолонаследника

"Ако нямаше никаква американска протекция, щяха ли хората в Йемен все още да са изправени пред същото жестоко бомбардиране", запита държавният глава на Иран.

Рохани също така призова правителството на Турция да проведе безпристрастно разследване на "безпрецедентното" убийство на Кашоги.

Междувременно стана ясно, че специалните служби на Турция е споделила "всички доказателства" във връзка с убийството на Кашоги с началника на американското ЦРУ Джина Хаспъл, която беше на посещение в Анкара по повод на убийството на сътрудника на американския в. "Вашингтон пост" в саудитското консулство в Истанбул. Турските власти са споделили с Хаспъл видеокадри и аудиозаписи, както и доказателства, събрани от консулството и резиденцията на саудитския консул.  

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Обори твърденията на Саудитска Арабия

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви убийството за политическо и предварително планирано от Саудитска Арабия, но не обвини в прав текст държавното ръководство на петролното кралство.