Един от топ съветниците на саудитския престолонаследник е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги по време на телефонен разговор с консулството в Истанбул по "Скайп". Съветникът наредил на екипа от агенти: "Донесете ми главата на кучето".

Рияд обеща да не убива повече критици

Рияд обеща да не убива повече критици

Използват се механизми и процедури, за да се гарантира, че подобно нещо като това никога няма да се случи отново

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Надяваме се, че всичко ще бъде разкрито и отговорните ще бъдат наказани

Това съобщиха източници пред "Ройтерс".

Съветникът Сауд ал Катани е част от вътрешното обкръжение на принц Мохамед бин Салман. Той има за задача да защитава кралската фамилия и конкретно принца от атаки в социалните мрежи.

Мнозина в монархията се страхуват от онлайн армията от тролове на режима, които нападат критици като Кашоги. "Ню Йорк таймс" пише, че програмата е дело на Катани.

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?
Обновена

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?

Обръчът се затяга около престолонаследника

Осем саудитски, арабски и западни дипломатически източници заявиха пред "Ройтерс", че Катани е ръководил разпита на ливанския премиер Саад Харири през 2017 г. при задържането му в Саудитска Арабия. Разпитът е включвал вербално унижение и физически тормоз.

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва

През миналата година саудитският съветник написа в "Туитър", че той е напълно лоялен към кралската фамилия и няма да направи неща без разрешението на двора.

59-годишният Кашоги изчезна при посещение на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, за да вземе документ за брак. Според разпространяваната информация Кашоги е ликвидиран в консулството от 15-членен екип, който е пристигнал в Турция два часа по-рано.

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса отношенията си с Рияд

Високопоставен арабски източник с достъп до разузнаването, който също има връзки с членове на саудитската кралска фамилия, заяви, че Катани се е свързал с консулството със "Скайп" и започнал да обижда Кашоги. Саудитският журналист вероятно е отвърнал на обидите на Катани, който пък от своя страна наредил на екипа да ликвидира журналиста.

"Донесете ми главата на кучето", инструктирал Катани агентите, според турски източник.

Високопоставен арабски източник описа убийството като "нескопосана операция". Не е ясно дали Катани е наблюдавал убийството.

Арабски и турски източници от разузнаването разкриха пред "Ройтерс", че турският президент Реджеп Ердоган притежава аудиозапис от разговора по "Скайп" и отказва да го предаде на САЩ. Днес Ердоган ще разкрие "голата истина" за убийството.