Сенатори ще изслушат днес директора на ЦРУ Джина Хаспъл по случая "Кашоги", предаде АП. Агенцията цитира анонимни източници.

Хаспъл ще се срещне с лидерите и на републиканците, и на демократите.

Тя ще говори пред две комисии - на въоръжените сили и международните отношения.

Не е ясно защо директорът ще се срещне само с 9 сенатори, а не с целия Сенат. Самите председатели на комисии не дават информация за медиите на този етап. 

Припомня се, че Хаспъл не присъства миналата седмица на брифинга по случая, даден от държавния секретар Майк Помпео и военния министър Джим Матис.

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

САЩ остават партньор на Саудитска Арабия

Вашингтон в момента все още няма информация, която да сочи недвусмислено участието на принца - наследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това заяви преди дни държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN, чийто текст беше разпространен в събота от пресслужбата на американското външно министерство.

Както отбелязва ръководителят на американската дипломация, САЩ "продължават да разследват и да разберат какво се е случило". Според него Вашингтон "ще продължи да преследва извършителите". Помпео отбеляза, че "се е запознал с всички разузнавателни данни, които американските власти имат." Както обясни той, въз основа на анализа на тази информация, той може да увери, че "няма пряко доказателство за участието на принца-наследник в убийството на Джамал Кашоги".

Рияд отхвърля участието на членовете на кралското семейство в инцидента. Американският президент Доналд Тръмп многократно заяви, че Съединените щати възнамеряват да останат партньор на Саудитска Арабия, въпреки че все още има въпроси по отношение на убийството на Джамал Кашоги.

Припомняме, журналистът Кашоги, критик на кралството и принц Мохамед бин Салман, бе убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Рияд поиска иска смъртното наказание за петима от заподозрените.

ЦРУ излезе преди дни със заключението, че Мохамед бин Салман е заповядал Кашоги да бъде ликвидиран. С редица изявления САЩ отлагат окончателна позиция по въпроса.

Отделно Турция смята, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва да покрие ролята на принца в убийството.

Международната общност и най-вече Западът настояват за прозрачно и пълно разследване на случая. Само преди седмица Федерика Могерини настоя отново за напълно прозрачното и надеждно разследване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, което до този момент не се е случило.