Вашингтон в момента все още няма информация, която да сочи недвусмислено участието на принца - наследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд в убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN, чийто текст беше разпространен в събота от пресслужбата на американското външно министерство.

Синовете на Джамал Кашоги поискаха трупа на баща си

Синовете на Джамал Кашоги поискаха трупа на баща си

Журналистът може да бъде погребан в Медина

Както отбелязва ръководителят на американската дипломация, САЩ "продължават да разследват и да разберат какво се е случило". Според него Вашингтон "ще продължи да преследва извършителите". Помпео отбеляза, че "се е запознал с всички разузнавателни данни, които американските власти имат." Както обясни той, въз основа на анализа на тази информация, той може да увери, че "няма пряко доказателство за участието на принца-наследник в убийството на Джамал Кашоги".

Помпео: Ще разнищим убийството на Джамал Кашоги

Помпео: Ще разнищим убийството на Джамал Кашоги

Виновните ще бъдат изправени пред съда

В тази връзка държавният секретар заяви, че не може да разкрие поверителна информация и е уверил, че много медийни доклади по тази тема са неправилни. По въпроса дали Съединените щати възнамеряват да се откажат от подкрепата за действията на Саудитска Арабия в Йемен, Помпео отговори: "Ние възнамеряваме да продължим програмата, в която участваме в момента".

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

Ердоган към Рияд: Покажете къде е тялото на Джамал Кашоги

18-те задържани в монархията "трябва да знаят" кой уби журналиста

По-рано редица американски медии съобщиха, че според ЦРУ саудитският принц е издал заповед да се убие журналиста. Рияд отхвърля участието на членовете на кралското семейство в инцидента. Американският президент Доналд Тръмп многократно заяви, че Съединените щати възнамеряват да останат партньор на Саудитска Арабия, въпреки че все още има въпроси по отношение на убийството на Джамал Кашоги.