Демократите възнамеряват да разследват финансовите отношения на президента на САЩ Доналд Тръмп със Саудитска Арабия и Русия, за да определят дали те са "скритата ръка", която направлява американската външна политика спрямо въпросните две страни.

Това обяви Адам Шиф, който ще е бъдещият председател на комисията по разузнаването към долната камара на Конгреса на САЩ, цитиран от "Франс прес".

Шиф обвини Тръмп, че е "нечестен" за ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги.

Сенатор републиканец, запознат с информация на специалните служби, също оспори отричането на Тръмп, че ЦРУ е стигнало до заключението, че престолонаследникът е наредил убийството на 2 октомври.

Тръмп убеждава: Мохамед бин Салман мрази убийството на Кашоги повече от мен

Тръмп убеждава: Мохамед бин Салман мрази убийството на Кашоги повече от мен

Саудитска Арабия остава много важен съюзник на САЩ

"Какво движи това", попита Шиф и зададе въпроса "дали е налице финансова мотивация; т. е. негови лични финансови средства".

"Дали неговият личен финансов интерес движи американската политика в Персийския залив? По отношение на руснаците? Не знаем, но ще бъде безотговорно да не разберем", коментира Адам Шиф пред CNN.

Кашоги, който беше критик на Мохамед бин Салман, пишеше за американския в. "Вашингтон пост" и живееше в американския щат Вирджиния; той беше убит в саудитското консулство в Истанбул от саудитски екип "килъри" на 2 октомври.

ЦРУ имало запис на Мохамед бин Салман да нарежда Кашоги да бъде накаран да замълчи

ЦРУ имало запис на Мохамед бин Салман да нарежда Кашоги да бъде накаран да замълчи

ЦРУ прихванало разговор между принца и брат му

Саудитските власти, които промениха версията си за събитията неколкократно, настояха, че Мохамед бин Салман не е знаел предварително за убийството, версия, която Тръмп прие.

"ЦРУ не казва, че са го направили", коментира Тръмп миналата седмица, като допълни: "Те посочват някои неща, а в посочването на тези неща можете да стигнете до заключение, че може би той го е направил или може би не го е направил."

Сенаторът републиканец Майк Лий от Юта, който е противник на американското участие в намесата на Саудитска Арабия в гражданска война в Йемен, заяви, че оценката на Тръмп е "несъвместима с разузнавателната информация, която съм виждал".

"Разузнавателната информация, с която се запознах, показва, че това е било наредено от престолонаследника", подчерта той пред NBC.

Демократите, включително Шиф, ще имат правомощие да призовават за изясняване на констатациите на ЦРУ, както и за финансовите връзки на Тръмп, когато поемат ръководството на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) през януари.