Турция разполага с още доказателства, които противоречат на версията на Саудитска Арабия за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, включително втори аудиозапис, съобщава "Франс прес".

Вторият запис, за който се твърди, че е 15-минутен, очевидно разкривал, че убийството на журналиста на американския в. "Вашингтон пост" е било предварително планирано.

Обвинението в Саудитска Арабия поиска смъртта на петима за убийството на Кашоги

Обвинението в Саудитска Арабия поиска смъртта на петима за убийството на Кашоги

Впечатлението е, че обвинените го "отнасят"

Това би противоречало на изявлението на главния прокурор на Саудитска Арабия, който вчера заяви, че петима саудитски официални лица са изправени пред смъртна присъда по обвинения за убийството на Кашоги, но оправда влиятелния престолонаследник Мохамед бин Салман, че не е замесен в убийството.

59-годишният Кашоги, който беше критик на престолонаследника, беше убит и разчленен в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Турция изтъква, че убийството е извършено от екип саудитци, които са пътували до Истанбул за тази цел.

Саудитска Арабия отхвърля международно разследване на убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърля международно разследване на убийството на Кашоги

Настоява казусът да не се политизира

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че заповедта е дошла от "най-високите етажи" на саудитското правителство, но се въздържа да хвърли вината върху Мохамед бин Салман.

Абдулкадир Селви, проправителствен колумнист в турския в "Хюриет", изтъкна, че основни констатации в изявлението на саудитския главен прокурор се разминават с доказателствата, с които разполага Турция, включително два аудиозаписа.

Той твърди, че първите седем минути от записа доказват, че Кашоги е бил удушен, но вторият запис, записан малко преди журналистът да влезе в консулството, ясно показва, че убийството е било планирано предварително.

Вторият запис доказвал, че 15-членният "екип от убийци", влязъл в консулството преди пристигането на Кашоги, е обсъждал как да извърши убийството.

Турция също така има доказателства, че екипът е направил международни разговори след убийството, добави той.

Саудитската прокуратура вчера обяви, че е повдигнала обвинения срещу 11 души и заяви, че общо 21 лица са задържани във връзка с убийството, като за петима от тях иска смъртни присъди за "нареждането и извършването на престъплението".