Главният прокурор в турския град Истанбул издаде заповеди за арест на топ съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия и заместник-директора на външното разузнаване. Те са заподозрени в планиране убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, обявиха двамата турски представители, цитирани от "Ройтерс".

Сенатори: Принцът е замесен в убийството на Джамал Кашоги

Сенатори: Принцът е замесен в убийството на Джамал Кашоги

Гласове в САЩ за налагане на санкции срещу Саудитска Арабия

От прокуратурата заключиха, че има "силно подозрение", че Сауд ал Катани и генерал Ахмед ал Асири, двамата са отстранени от постовете си през октомври, са сред тези, които са планирали убийството на Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, отбелязаха източниците.

Преди ден американски сенатори обявиха, че почти със сигурност саудитският принц Мохамед бин Салман е отговорен за убийството. Сенаторите се позовават на информация на ЦРУ. Днес ООН призова за международно разследване.

US сенатори изслушват шефа на ЦРУ по случая "Кашоги"

US сенатори изслушват шефа на ЦРУ по случая "Кашоги"

Джина Хаспъл ще говори пред две комисии - на въоръжените сили и международните отношения

Прокуратурата издаде заповеди за арест на Асири и Катани, което отразява позицията, че саудитските властите не са предприели официални действия срещу тези лица. Международната общност изглежда се съмнява в ангажимента на Саудитска Арабия да съди отговорните за това ужасно престъпление. Ако екстрадира всички заподозрени в Турция, където Джамал Кашоги беше убит и разчленен, саудитските власти ще отговорят на тези притеснения, обяви единият от турските източници.

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

Помпео: Нямаме преки улики срещу Рияд за Кашоги

САЩ остават партньор на Саудитска Арабия

Рияд твърди, че принц Мохамед бин Салман не е знаел предварително за убийството.