Заподозрени за предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги са свързани с разузнаването на Саудитска Арабия и с престолонаследника на арабската държава Мохамед бин Салман.

Това става ясно от статии на американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" пише, че Мохамед бин Салман има връзки с няколко души, които са заподозрени от Турция, че са участвали в ликвидирането на журналиста. Според вестника единият от тях е бил "честа компания" на принца, докато другите двама са свързани с охраната на Мохамед бин Салман. Друг заподозрян заема високопоставени позиции в саудитското вътрешно министерство и в областта на здравеопазването.

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Кашоги е убит от ренегати от разузнаването по време на разпит

"Вашингтон пост" пише, че Халид Алотаиби е в списъка на Турция с 15 граждани на Саудитска Арабия, които се предполага, че са замесени в изчезването и ликвидирането на Кашоги. Три дни преди принц Салман да започне обиколка в САЩ по-рано тази година, Алотаиби е пристигнал във Вашингтон. Смята се, че е член на охраната на саудитския двор. Визитата му в САЩ съвпада с тази на принца.

Два пъти преди това Алотаиби е бил в САЩ по едно и също време с краля Салман и един от синовете му. Въпросният саудитски гражданин е един от 11 саудитци, които са включени в списък с лица, поддържащи връзки със саудитските служби.

Анкара се опасява, че Кашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.

Рияд категорично отрича да е свързан със случая. 

Турция откри доказателство за убийството на Кашоги в саудитското консулство

Турция откри доказателство за убийството на Кашоги в саудитското консулство

Източникът не разкри подробности за доказателството

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео заявиха, че Саудитска Арабия е обявила, че не е отговорна за изчезването на журналиста.

По-рано тази седмица турските власти проведоха 9-часово претърсване на консулството. Те също така претърсват резиденцията на саудитския консул и дипломатически автомобили.

Няма "признание" от Саудитска Арабия за Кашоги, обяви Турция

Няма "признание" от Саудитска Арабия за Кашоги, обяви Турция

Казусът все още остава заплетен

Появи се 11-минутен аудио запис с мъчения над саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна безследно.

Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд

Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд

Историята на Джамал Кашоги много бързо ще спре да бъде лична и ще се превърне в политическа и ще се разпростре из Близкия изток, пише Мартин Табаков