Турция е открила доказателство в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, че саудитският журналист Джамал Кашоги е убит в сградата. Това съобщи турски представител пред АП.

Източникът не разкри подробности за доказателството, което е открито по време на продължително претърсване на мисията.

Турските власти проведоха 9-часово претърсване на консулството. Те също така претърсват резиденцията на саудитския консул и дипломатически автомобили.

Турската държавна медия информира, че саудитският консул е напуснал страната.

Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд

Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд

Историята на Джамал Кашоги много бързо ще спре да бъде лична и ще се превърне в политическа и ще се разпростре из Близкия изток, пише Мартин Табаков

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че турските власти не са "получили признание" от Саудитска Арабия относно изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Някои материали в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където саудитският журналист Джамал Кашоги изчезна преди две седмици, са били залети с боя, разкри турският президент Реджеп Ердоган. 

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Кашоги е убит от ренегати от разузнаването по време на разпит

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъди казуса със саудитския крал Салман, престолонаследника Мохамед бин Салман и външния министър Адел ал Джубейр по време на посещение в Рияд. 

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

Анкара се опасява, че Кашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.