Някои материали в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където саудитският журналист Джамал Кашоги изчезна преди две седмици, са били залети с боя. Това обяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки след като турската полиция влезе в консулството за първи път и претърсва помещенията в продължение на девет часа, Ердоган също така заяви, че оторизираните институции са обследвали токсични материали в дипломатическата мисия.

Претърсват и резиденцията на саудитския консул след 9-часово тършуване в консулството

Претърсват и резиденцията на саудитския консул след 9-часово тършуване в консулството

Разследващите екипи са напуснали сградата рано тази сутрин

Още вчера стана ясно, че турските власти разполагат с аудиозапис, който показва, че Кашоги е бил убит в консулството и са споделили доказателства с различни страни, включително Саудитска Арабия и САЩ. Саудитска Арабия отрече каквато и да е роля в изчезването на Кашоги.

"Надявам се, че ще можем да достигнем до заключения, които ще ни дадат разумно заключение възможно най-скоро, защото разследването проверява много неща като например токсични материали и онези материали, които са били заличени, като са били залети с боя", коментира Ердоган пред журналисти в Анкара.

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Кашоги е убит от ренегати от разузнаването по време на разпит

Турски дипломатически източник е заявил, че следователите планират да разширят търсенето и в резиденцията на саудитския консул. Турските телевизии вече показаха кадри на голямо превозно средство, напускащо консулството два часа след изчезването на Кашоги и след като паркирал в резиденцията на консула.