Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл обяви, че Анкара обмисля да поиска международен съд да поеме делото, свързано с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

"Предприехме технически и правни мерки. Следователно, ако бъде взето съответното решение, случаят ще бъде предаден на международен съд", изтъкна Гюл пред турската телевизия "Хабертюрк".

Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам"
Обновена

Последните думи на Кашоги: "Не мога да дишам"

Това показва сваленият запис от турското консулство

Той определи убийството на Кашоги като "брутално убийство, което трябва да бъде разрешено без опити да се покрие случая" и разкритикува Саудитска Арабия за отказа да допринесе "конструктивно" за наказването на отговорните.

В неделя саудитският външен министър Адел ал Джубейр настоя, че Рияд няма да екстрадира две бивши официални лица, след като Турция издаде заповеди за арестуването им във връзка със случая "Кашоги".

Журналистът, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост" и който беше отявлен критик на саудитския кралски двор, беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, но саудитското правителство категорично отрече каквото и да е участие, независимо от факта, че ЦРУ заключи, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството.

Саудитска Арабия отказва екстрадиция на заподозрените за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отказва екстрадиция на заподозрените за убийството на Кашоги

Турция настоя да бъдат предадени