Турция арестува двама разузнавателни агенти, които признават, че шпионират арабски граждани за Обединените арабски емирства, и проучва дали пристигането в Турция на един от тях е свързано с убийството на Джамал Кашоги, заяви високопоставен турски представител, цитиран от "Ройтерс".

Един от двамата мъже пристига в Турция през октомври 2018 г., дни след убийството на Кашоги, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, обяснява той и допълва, че другият пристига да помогне на колегата си с натоварената работа.

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Това е направено по искане на Турция

"Разследваме дали пристигането на първото лице в Турция е свързано с убийството на Джамал Кашоги", коментира служителят, добавяйки, че лицето е наблюдавано през последните шест месеца.

"Възможно е да има опит за събиране на информация за араби, включително политическите дисиденти, които живеят в Турция."

Арестите са извършени в понеделник в Истанбул като част от операция на контраразузнаването. Турските власти намират и криптиран компютър, намиращ се в скрито отделение.

Длъжностното лице заявява, че изявленията на задържаните мъже предполагат, че тяхната разузнавателна операция е насочена към политически изгнаници и студенти.

ЕС разкритикува Саудитска Арабия за правата на човека

ЕС разкритикува Саудитска Арабия за правата на човека

Това е успех за Европа - да бъдат обединени за това

Припомняме, журналистът на The Washington Post Джамал Кашоги изчезна през октомври миналата година, след като отиде в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Въпреки че Консулството твърдеше, че журналистът е излязъл невредим от там, американският вестник първи съобщи, че в действителност Кашоги е измъчван, убит и разчленен. Заради големия международен натиск Саудитска Арабия призна, че той действително е загинал в Консулството.

ЦРУ и някои западни страни вярват, че принцът наследник, фактическият владетел на Саудитска Арабия, е наредил убийството, което саудитските власти отричат. Саудитската прокуратура повдигна обвинения срещу 11 неидентифицирани заподозрени, включително пет, които биха могли да бъдат подложени на смъртно наказание по обвинения в разпореждане и извършване на престъплението.

В началото на април, АФП информира, че правителството на Саудитска Арабия обезщетява децата на убития Кашоги с жилища за милиони долари и месечна компенсация в размер на хиляди долари.

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Ал Джубейр посочва, че наемниците превишили правомощията си