Администрацията на Тръмп предостави две разрешения на американски компании да споделят със Саудитска Арабия чувствителна информация за ядрената енергетика, скоро след убийството на журналиста Джамал Кашоги през октомври, коментира американски сенатор, който е видял одобренията, съобщава "Ройтерс".

Времето на одобренията вероятно ще увеличи натиска върху администрацията на президента Доналд Тръмп от законодателите, които стават все по-критични към подкрепата на САЩ за Саудитска Арабия, откакто Кашоги бе убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври.

Тръмп прескача Конгреса заради оръжейната сделка с Рияд

Тръмп прескача Конгреса заради оръжейната сделка с Рияд

Белият дом планира да сключи 22 сделки за $8 млрд.

Сенаторът Тим ​​Кайн, демократ от Вирджиния, където живееше Кашоги, определи момента на одобренията "шокиращ" и добави, че то допринася за "тревожен модел на поведение" на политиката на администрацията за Саудитска Арабия.

Министерството на енергетиката предоставя първото разрешение на 18 октомври, 16 дни след убийството на Кашоги. Вторият случай е на 18 февруари.

Американските власти стигнаха до заключението, че отговорността за смъртта на Кашоги е на най-високите нива на саудитското правителство. Рияд отрече да е замесен престолонаследникът Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия близо до завършване на първия си ядрен реактор

Саудитска Арабия близо до завършване на първия си ядрен реактор

Саудитска Арабия е на няколко месеца

Разрешенията са сред седем, предоставени на американски компании от администрацията на Тръмп от 2017 г., когато Вашингтон и Рияд договарят потенциално по-широко споразумение, за да помогнат на Саудитска Арабия да разработи първите си два ядрени реактора.

министерство на енергетика запазва като поверителна информация одобренията за Саудитска Арабия, позовавайки се на защита на бизнес интересите.

Но потвърждават, че двете разрешения са издадени след убийството на Кашоги, но не са отговорили на въпроса защо имената на компаниите не са оповестени. В миналото "разрешение 810" са предоставяни на обществеността в сградата на институцията.

САЩ въоръжават арабите за $8,1 млрд. срещу Иран

САЩ въоръжават арабите за $8,1 млрд. срещу Иран

Йордания, ОАЕ и Саудитска Арабия са основните партньори

Разрешението 810 "просто предоставя на американските компании възможността да се конкурират на международния граждански ядрен пазар", обяснява официалният представител.

Законодателите са нетърпеливи да бъдат в крак с преговорите за развитие на ядрената енергетика между администрацията и Рияд, за да се уверят, че всяка сделка съдържа строги стандарти за неразпространение на ядрено оръжие.

Саудитска Арабия и Вашингтон започнаха разговори за развитието на ядрената енергетика преди президентството на Тръмп. Но напредъкът е бавен, тъй като кралството се противопоставя на мерки, които биха попречили да обогати уран и да преработи плутоний, два потенциални пътя за производство на ядрени материали за ядрени оръжия.

Миналата година престолонаследникът заяви, че кралството не иска да придобие атомна бомба, но ако Иран го направи, "ще последваме примера възможно най-скоро".

Годеницата на Джамал Кашоги: Светът все още нищо не е направил

Годеницата на Джамал Кашоги: Светът все още нищо не е направил

Наричайки САЩ "крепост", която защитава свободата на мисълта и правата на човека, годеницата на Кашоги призова за справедливост

Сенатор Кайн призова администрацията да покаже разрешенията и заяви, че одобренията са "една от многото стъпки, които администрацията предприема, което води до опасна ескалация на напрежението в региона."

В края на миналия месец Тръмп обяви извънредна ситуация на национално ниво заради напрежението с Иран и отмени възраженията от Конгреса за приключване на продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания на стойност над 8 млрд. долара.

Рияд планира да започне многомилиарден търг през 2020 г., за да построи първите си два ядрени реактора

САЩ, Южна Корея, Русия, Китай и Франция се конкурират за сделката.

Строителят на реактори Westinghouse, който е засегнат от лошите времена за ядрената енергетика в САЩ, вероятно ще продава компоненти на Саудитска Арабия във всяка сделка, включваща технология на САЩ. Westinghouse вече е собственост на Brookfield Asset Management Inc.

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

Депутати са загрижени за надпревара с ядрени оръжия в Близкия изток