Саудитска Арабия е на няколко месеца от завършване на първия си ядрен реактор, показват нови сателитни снимки, пише "Гардиън".

Но монархията все още трябва да покаже, че е готова да се предотврати създаване и разпространение на ядрени оръжия.

Обектът с изграждания реактор е в Град на технологията и науката "Крал Абдулазиз" край Рияд. Мястото е установено от Робърт Кели, бивш директор за ядрени инспекции към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който съобщава, че саудитските власти са близо до завършване на много малък 30-киловатов ядрен реактор за изследвания.

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

САЩ одобри тайна продажба на ядрени технологии за Саудитска Арабия

Депутати са загрижени за надпревара с ядрени оръжия в Близкия изток

Предполагам, че може да бъде завършен, с изграждането на покрива и пускането на електричеството, в рамките на година, каза Кели, който се занимава повече от три десетилетия с ядрени оръжия.

Сателитните снимки показват, че е издигнат стоманен съд във формата на цилиндър с височина 10 метра, в който ще е ядреното гориво. В ход е строителна дейност и конкретно изграждането на бетонна сграда.

Кели поясни, че основната цел на изследователския реактор е да обучи ядрени учени, но също бележи пресичане на ядрен праг.

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Проект за споделяне на технология за ядрена енергетика на Саудитска Арабия

Преди да постави ядреното гориво в реактора Саудитска Арабия ще трябва да въведе правила и процедури, за да се гарантира, че няма да бъде използвано за производство на ядрени оръжия. МААЕ ще трябва да проведе инспекции.

"Този реактор трябва да започне да работи до края на годината", съобщи Рафаел Гроси, посланикът на Аржентина в МААЕ.

Сателитните снимки, публикувани за първи път от "Блумбърг", са разпространени на фона на битката между Белия дом и Конгреса относно продажбата на ядрена технология на Рияд. По-рано стана ясно, че енергийното ведомство на САЩ е издало седем разрешителни за предоставяне на чувствителна ядрена информация на саудитското правителство.