Администрацията на Тръмп тихо сключва по-широко споразумение за споделяне на американска ядрена технология със Саудитска Арабия, като има за цел да изгради поне две атомни електроцентрали. Няколко държави, включително Съединените щати, Южна Корея и Русия, се състезават за тази сделка, а се очаква победителите да бъдат обявени по-късно тази година от Саудитска Арабия.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери одобри шест тайни разрешения на компании за продажба на ядрени технологии и помощ за Саудитска Арабия, според документ, видян от "Ройтерс".

Одобренията на Пери, известни като разрешения по част 810, позволяват на компаниите да извършват предварителна работа по ядрени технологии преди всяка сделка, но не и на оборудване, което ще влезе в централа.

Иран нарече лицемерие US продажбата на ядрени технологии на Саудитска Арабия

Иран нарече лицемерие US продажбата на ядрени технологии на Саудитска Арабия

Ново напрежение по оста Иран-САЩ

Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката (NNSA) заявява в документа, че компаниите са поискали от администрацията на Тръмп да запази в тайна одобренията.

"В този случай всяка от компаниите, които са получили специално разрешение за (Саудитска Арабия) са ни предоставили писмено искане разрешението им да не бъде публично оповестявано", се казва в документа на NNSA. В миналото министерството на енергетиката е пускало и други разрешения по 810, но достъпни за обществеността, в тяхната централа.

Длъжностно лице от Министерството на енергетиката заяви, че исканията съдържат информация за собственост и че разрешенията са преминали през процес на одобрение от няколко агенции.

Много депутати в САЩ са загрижени, че споделянето на ядрени технологии със Саудитска Арабия в крайна сметка би могло да доведе до надпревара с ядрени оръжия в Близкия изток.

Саудитска Арабия: Разразботваме ядрено оръжие, ако Иран го направи

Саудитска Арабия: Разразботваме ядрено оръжие, ако Иран го направи

След решението на САЩ да се оттегли

Премиерът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви пред СиБиЕс миналата година, че кралството ще разработи ядрени оръжия, ако неговият съперник Иран го направи. В допълнение, кралството от време на време отблъсква приемането на американски стандарти, които биха блокирали пътя за потенциално създаване на материал за ядрени оръжия: обогатяване на уран и преработване на отработено гориво.

Загрижеността в Конгреса относно споделянето на ядрени технологии и знания със Саудитска Арабия нарасна, след като американският журналист Джамал Кашоги бе убит миналия октомври в саудитското консулство в Истанбул. Разрешителните по част 810 са издадени след ноември 2017 г., но от документа не е ясно дали някои от тях са след убийството.

Представител Брад Шърман, демократ, призова държавния секретар Майк Помпео по време на изслушване в Конгреса да обяви имената на компаниите, които са получили одобренията до средата на април, а Помпео обясни, че ще разгледа въпроса.

Шърман добави, че администрацията на Тръмп се е опитала да избегне Конгреса, когато е споделяла ядрена технология с кралството.

Помпео обясни, че администрацията работи, за да гарантира, че каквато и да е ядрена технология няма да представлява риск.

Саудитска Арабия иска ядрена сделка със САЩ

Саудитска Арабия иска ядрена сделка със САЩ

Вашингтон може ли да се довери на Рияд, че няма да изгради атомна бомба

Миналия месец е пулбикуван доклад, че най-добрите съветници в Белия дом игнорират предупрежденията, че могат да нарушат закона, тъй като са работили с бивши американски служители в група, наречена IP3 International, за многомилиарден план за изграждане на ядрени реактори в Близкия Изток, включително Саудитска Арабия.

IP3 не отговори на поискан коментар, дали е една от компаниите, получили разрешение по част-810.

Отделно, Службата за отчетност на правителството, разследващият клон на Конгреса, прие искане на сенаторите Марко Рубио и Боб Менендес да проучат преговорите на администрацията за ядрено споразумение със Саудитска Арабия, съобщава службата.

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Проект за споделяне на технология за ядрена енергетика на Саудитска Арабия