Срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Япония приключи, съобщават световните осведомителни агенции.

Разговорите продължиха около един час и половина.

В началото на срещата Тръмп подчерта, че очаква отлични резултати от преговорите с руския държавен глава.

По време на срещата с Путин Тръмп също така шеговито го помоли "да не се намесва в изборите".

От Белия дом уточниха, че Путин и Тръмп са обсъдили обстановката в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна.

"Президентите Тръмп и Путин се съгласиха, че подобряването на отношенията (между САЩ и Русия) е в интерес както на двете страни, така и на целия свят", се отбелязва в съобщението на Белия дом.

Тръмп и Путин също така са се договорили да продължат обсъждането на съвременен модел на контрол над въоръженията, като американският президент е призовал Китай да бъде включен в него, се уточнява в прессъобщението на Белия дом.

"Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат да обсъждат модела за контрол над въоръженията през 21 век, който, както отбеляза президентът Тръмп, трябва да включва Китай", уточняват от Белия дом.

От руска страна в срещата взеха участие външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на президента Дмитрий Песков, съветникът Юрий Ушаков и първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов.

Тръмп е бил придружен от държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Джон Болтън, съветника Фиона Хил, министъра на финансите Стивън Мнучин, новия говорител на Белия дом Стефани Гришам. На срещата са присъствали и дъщерята на президента Иванка и съпругът ѝ Джаред Къшнър, който е старши съветник на Тръмп.

Песков по-късно разясни, че преговорите между Путин и Тръмп са били наситени. По думите на Лавров пък двамата са обсъдили въпроса за стратегическата стабилност, засегнали са и ситуацията в Сирия и Украйна.

Лавров добави, че настроението на срещата на Г-20 било много добро, атмосферата била конструктивна.

По-късно стана ясно също така, че Русия е поканила Тръмп да вземе участие в отбелязването на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война, както руснаците наричат Втората световна война.

"Поканихме президента на САЩ да ни гостува за 75-годишнината от победата във Великата отечествена война на 9 май следващата година", посочи съветникът на Кремъл Юрий Ушаков пред руската държавна телевизия "Россия 24".

По думите му американският държавен глава реагирал "много положително" на поканата.

Осемте теми на Г-20

Осемте теми на Г-20

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума

Преди започването на срещата Тръмп заяви, че двамата ще обсъждат търговията и разоръжаването, като изрази увереност, че "много положителни неща ще излязат от отношенията" с Русия.

Путин отбеляза, че въпреки че двамата държавни ръководители не са разговаряли на четири очи от срещата в Хелзинки през миналото лято, американските и руските власти са се консултирали помежду си през последната година. Срещата в Осака, отбеляза Путин, ще позволи на двамата лидери да "последват" дискусиите, които се провеждат през последните 12 месеца.

Техните коментари бяха последвани от многобройни въпроси от журналисти, като един репортер попита Тръмп дали ще притисне Путин за предполагаемата намеса на Русия в американските избори.

"Да, разбира се, че ще го направя", отвърна Тръмп и посочи руския президент, заявявайки: "Не се намесвайте в изборите." Путин отговори с усмивка на шеговитата закачка на американския си колега.

Срещата засили допълнително подозренията сред най-острите критици на Тръмп, след като американският държавен глава каза вчера на журналистка, че ще има "добър разговор" с Путин, но това, което ще обсъждат, "не е нейна работа".

Тръмп към репортери: Разговорите ми с Путин "не са ваша работа "

Тръмп към репортери: Разговорите ми с Путин "не са ваша работа "

Лидерите на САЩ и Русия ще се видят в Осака

Тръмп също така обяви преди началото на срещата, че обстановката около двамата била подобна на церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар".

На срещата с журналистите представителите на американските и руските медии зададоха въпроси на двамата държавни глави, като по този начин нарушиха протокола, а и големият шум в помещението, който не позволяваше на Путин и Тръмп да се чуват един друг.

"Като на наградите "Оскар". Много глупаво", казал Тръмп на Путин.

В интервю за "Файненшъл таймс" преди срещата Путин каза, че остава предпазлив оптимист по отношение на двустранните преговори, въпреки че призна, че отношенията между САЩ и Русия са станали "по-драматични и сприхави".