Срещата на Г-20 на водещите икономики в света официално ще започне в Япония в петък. Много световни лидери пристигнаха ден по-рано, за да проведат двустранни срещи. Екипите на 20-те държави, известни като шерпи, работят върху изготвянето на съвместно комюнике, което трябва да бъде публикувано на последния ден от двудневната среща на върха.

Докато Г-20 е форум за разрешаване на глобални проблеми, свързани с икономическата и финансовата стабилност, събитието дава възможност за двустранни разговори и обсъждане на международните проблеми.

ДПА представя ключовите теми, които ще бъдат обсъждани по време на форума:

1) Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума. Дългоочакваната среща може да открие възможност за разрешаване на търговската война между двете най-големи икономики.

Франция настоява Г-20 да обърне специално внимание на Парижкото споразумение за климата

Франция настоява Г-20 да обърне специално внимание на Парижкото споразумение за климата

Франция беше двигателят на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне

2) Напрежението с Иран вероятно ще бъде в дневния ред по време на разговорите, въпреки че Техеран не е член на клуба. През последната седмица САЩ и Иран бяха близо до реална война. Доналд Тръмп в последния момент отмени военни удари срещу Ислямската република, след като Техеран свали американски безпилотен самолет. Американският лидер увеличи санкциите срещу Иран, който предупреди, че ще спре изпълнението на някои ангажименти към ядрената сделка.

3) САЩ е в сблъсък с другите държави относно борбата с климатичните промени. Тазгодишното комюнике се очаква да отрази официалния скептицизъм на Вашингтон към науката и желанието на домакина Япония да не разгневява Тръмп. Силният език за глобалното затопляне и обещания за намаляване на въглеродния отпечатък вероятно ще бъде премахнат или ограничен.

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Въпреки че преди 10 години обещаха да премахнат всички субсидии

4) КНДР вероятно ще бъде сред основните теми на разговори, тъй като Южна Корея, Япония, САЩ, Русия и Китай ще участват на Г-20.

5) Тръмп ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в петък. Те ще обсъдят стратегическата стабилност, Украйна, Сирия, Венецуела, Афганистан и Иран.

6) Американският президент ще проведе разговори с турския си колега Реджеп Ердоган по казуса със закупуването на зенитно-ракетен комплекс С-400. Вашингтон заплаши да наложи санкции на Анкара и да не достави изтребители Ф-35, ако не се откаже от сделката с Русия. Освен това Турция и САЩ имат различия и за ситуацията в Северна Сирия.

Тръмп обяви, че ще се срещне с Путин и Си на срещата на върха на Г-20

Тръмп обяви, че ще се срещне с Путин и Си на срещата на върха на Г-20

"Ще имаме добри отношения с Русия и ще имаме добри отношения с Китай. Това е много важно"

7) Президентът на САЩ ще проведе разговори със саудитския принц Мохамед бин Салман на фона на безпокойството сред американските конгресмени относно отношенията с монархията, свързано с високата смъртност в Йемен и с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

8) Световният икономически растеж и стабилността. В дневния ред Япония е заложила бъдещето на световната икономика, включително технологиите, приобщаването и участието на жените. Премиерът Шиндзо Абе се опитва да се избегне език, който би разгневил Тръмп. Например, докато се подкрепя реформирането на Световната търговска организация, Абе се опитва да посредничи между държавите, които искат реална реформа и другите, които са по-скептично настроени към ролята на институцията, която беше основа на международния либерален ред.