Китай и САЩ са постигнали споразумение за временно примирие в търговския им спор преди срещата между лидерите на двете държави в кулоарите на Г-20 в Япония този уикенд.

Информацията разпространява хонконгският вестник South China Morning Post, който се позовава на източници, предаде "Ройтерс".

"Блумбърг": Huawei е сътрудничил на китайската армия

"Блумбърг": Huawei е сътрудничил на китайската армия

Нови разкрития за технологичния гигант

Вестникът пише, че подробностите ще бъдат изложени в прессъобщения и двете държави координирано ще публикуват съобщения, а не съвместна декларация. Очаква се САЩ да отложат налагане на мита върху още китайски стоки за 300 милиарда долара.

Изданието отбелязва, като цитира източник, запознат с плановете, че срещата на Си Дзинпин и американския лидер Доналд Тръмп е условие на Вашингтон за постигане на временното примирие.

Китай не вярва как САЩ стигат толкова далече и очернят без да се погнусят

Китай не вярва как САЩ стигат толкова далече и очернят без да се погнусят

"САЩ отдаван се определят като ​​правова държава ... сега нарушават закони ... подкопават имиджа си и вредят дългосрочно на американските компании"

Тръмп ще проведе дългоочаквани търговски преговори със Си в Осака в 11,30 часа местно време в събота, обявиха от Белия дом.

Срещата вероятно ще е най-следеното събитие на Г-20.

В сряда Тръмп заяви, че е възможно още този уикенд да бъде постигнато търговско споразумение със Си, но също е готов да наложи американски мита буквално върху целия търговски обмен с азиатската държава.

По време на визитата си в Япония Тръмп се очаква да проведе общо 9 двустранни срещи, включително и с президента на Русия Владимир Путин в 14,00 часа местно време в петък. 

Срещите започват от днес. Тръмп кацна в Япония. Той вечеря с австралийския премиер Скот Морисън. В петък ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе, след това с Абе и индийския премиер Нарендра Моди. Планирана е и отделна среща с Моди. Американският лидер ще проведе разговори и с бразилския президент Жаир Болсонару, с германския канцлер Ангела Меркел, саудитския принц Мохамед бин Салман и турския президент Реджеп Ердоган.

По-рано "Уолстрийт джърнъл" писа, че китайският президент Си Дзинпин ще представи пред американския си колега Доналд Тръмп условия, които американците трябва да изпълнят преди Пекин да се съгласи да се прекрати търговската война.

Вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че търговското споразумение между САЩ и Китай е на 90% договорено.

Преди американският лидер заплаши да наложи мита върху китайски стоки за още 300 милиарда долара, ако не бъде постигнато споразумение между двете държави. През миналия месец администрацията на Тръмп увеличи митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара.