Китайският президент Си Дзинпин ще представи пред американския си колега Доналд Тръмп условия, които американците трябва да изпълнят преди Пекин да се съгласи да се прекрати търговската война.

Информацията разпространява вестник "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на китайски официални представители.

"Блумбърг": Huawei е сътрудничил на китайската армия

"Блумбърг": Huawei е сътрудничил на китайската армия

Нови разкрития за технологичния гигант

Източниците подчертават, че едно от предварителните условия е да се отмени забраната върху продажбата на американски технологии за китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. Китай също иска САЩ да отменят всички наказателни мита и да прекратят натиска върху Пекин да купува повече американски стоки в сравнение с договореното на последната среща между тях в Буенос Айрес през декември 2018 г.

Но източниците добавиха, че Си не се очаква да влезе в конфронтационен тон по време на разговорите с Тръмп въпреки исканията. Просто ще изрази визията си за оптимални двустранни отношения, при които Китай ще помогне на САЩ по въпроси като Иран и КНДР.

САЩ мислят как да спрат китайското 5G оборудване

САЩ мислят как да спрат китайското 5G оборудване

Строги рестрикции ще бъдат наложени

По-рано се появи информация, че двете държави могат да постигнат примирие, което ще отложи ново налагане на мита от страна на САЩ.

Си и Тръмп ще разговарят в кулоарите на Г-20 в Япония. Международният форум ще се проведе в петък и събота.

Вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че търговското споразумение между САЩ и Китай е на 90% договорено.

Преди американският лидер заплаши да наложи мита върху китайски стоки за още 300 милиарда долара, ако не бъде постигнато споразумение между двете държави. През миналия месец администрацията на Тръмп увеличи митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара.