Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че търговското споразумение между САЩ и Китай е на 90% договорено, предадоха "Ройтерс" и "Фокс нюз".

В интервю за телевизионния канал CNBC Мнучин подчерта, че има възможност за окончателно сключване на търговско споразумение с Китай.

Посланието, което искаме да чуем, е, че те искат да се върнат на масата и да продължат, защото аз мисля, че има добър резултат за икономиката им и американската икономика ще получи балансирана търговия и ще продължи да гради тези отношения, подчерта той.

Мнучин е уверен, че споразумението може да бъде договорено до края на тази година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин ще се срещнат тази седмица в кулоарите на Г-20 в Япония с надежда за прекратяване на 11-месечната търговска война.

Надявам се, че ще продължим напред с плана...президентът Тръмп и президентът Си поддържат много близки работни отношения. Имахме продуктивни разговори на последната среща на Г-20, поясни Мнучин. 

Ако Си не дойде на Г-20, налагам още мита на Китай, закани се Тръмп

Ако Си не дойде на Г-20, налагам още мита на Китай, закани се Тръмп

Държавният глава на САЩ се предполага, че ще проведе среща със Си на Г-20 в Осака, Япония

Експерти коментират, че най-вероятно на срещата между Си и Тръмп на Г-20 този уикенд няма да бъде постигнато споразумение, но може да помогне за постигане на напредък на преговорите и да открие повече възможности пред преговарящите за намиране на решение за финализиране на сделката.

Преди американският лидер заплаши да наложи мита върху китайски стоки за още 300 милиарда долара, ако не бъде постигнато споразумение между двете държави. През миналия месец администрацията на Тръмп увеличи митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара.

Китай и Япония трябва да си плащат за охраната на морските пътища, поиска Тръмп

Китай и Япония трябва да си плащат за охраната на морските пътища, поиска Тръмп

Молбата на САЩ към Иран е много проста - без ядрени оръжия и без повече подпомагане на тероризма

Отделно, коментирайки последните санкции на САЩ срещу Иран, Мнучин вярва, че рестриктивните мерки "работят".

САЩ мислят как да спрат китайското 5G оборудване

САЩ мислят как да спрат китайското 5G оборудване

Строги рестрикции ще бъдат наложени