Американският президент Доналд Тръмп обяви, че налага строги санкции срещу Иран, засягащи върховния ирански лидер Али Хаменеи предаде "Ройтерс".

Той подписа в Овалния кабинет указ за въвеждане на мерките.

По думите на Тръмп санкциите са отговор на агресивните действия на Иран, включително свалянето на американски дрон от иранската страна, докато апаратът се е намирал над международни води. Още в събота той заяви, че предстоят нови санкции срещу Техеран, но тогава спомена само разработването на ядрено оръжие от страна на Техеран. Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс коментира, че стъпката се предприема заради сваления дрон.

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Санкциите срещу Иран били срещу разработването на ядрена бомба

Евентуалните военни действия срещу Иран остават на масата

При подписването на указа Тръмп предупреди, че обкръжението на Хаменеи също ще попадне под удара на санкциите. По думите му, новите мерки трябва да лишат режима от достъп до важни източници на финансиране.

Министърът на финансите Стивън Мнучин уточни, че се предвижда блокиране на "милиарди долари" ирански активи. По думите му, Вашингтон подготвя санкции и срещу външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф.

Тръмп коментира, че Съединените щати не се стремят към конфликт с Иран, но няма да му позволят да се сдобие с ядрено оръжие. Освен това Техеран трябва да прекрати подкрепата си за терористични организации.

ЕС предпочита да не се намесва между САЩ и Иран

ЕС предпочита да не се намесва между САЩ и Иран

Туск: Най-големите проблеми в световната история са причинени от прекалено активни политици, а не от прекалено пасивни