Иранската държавна телевизия ИРИБ публикува първите снимки от останките на американския разузнавателен безпилотен самолет, свален от иранските военни вчера.

Изображенията показват обшивката на американския шпионски дрон RQ-4 Global Hawk.

Въпреки че Централното командване на САЩ потвърди, че този модел на дрона е бил свален от иранците, Вашингтон и Техеран се разминават в позициите къде е бил свален. 

Американските военни настояват, че е летял в международното въздушно пространство над Ормузкия проток и не е нарушавал въздушното пространство на Иран.

Според Техеран Революционната гвардия е свалила летателния апарат с ракета земя-въздух, когато е летял в стелт режим над южната провинция Хормозган.

Америла Хаджизадех, който е началник на авиокосмическото подразделение на Революционната гвардия, заяви пред иранската телевизия, че отломките са доказателство, че дронът е бил над иранските териториални води, когато е бил свален.

Пентагона: Иран свали дрона в неутрални води

Пентагона: Иран свали дрона в неутрални води

САЩ отричат обвиненията

Главнокомандващият на Революционната гвардия заяви, че безпилотният самолет е бил свален, за да изпрати "ясно послание към Америка", че Техеран ще "реагира категорично" на всяка агресия.

Иран подаде жалба в ООН, обвинявайки САЩ в провокация.

Вижте как Иран свали американския дрон

Вижте как Иран свали американския дрон

Напрежение между Белия дом и Техеран