Китай протестира срещу Белия дом поради факта, че американските власти не спазват общоприетите правни норми и по дискриминационен начин сериозно нарушават интересите на китайските компании, съобщава говорителят на външното министерство Лу Кан, цитиран от ТАСС.

"Съединените щати отдавна се определят като правова държава, но, както всички вече отбелязаха, Вашингтон на ниво Конгрес създава пречки или ограничения за други държави, нарушавайки техните законни права", коментира той. 

"Категорично се противопоставяме на това и настояваме САЩ да спрат да предприемат такива погрешни действия и да оставят китайските предприятия да извършват бизнес на равноправна основа", допълва Лу Кан.

Според дипломата, Пекин "има всички необходими лостове за влияние", чрез които може да повлияе на ситуацията, защитавайки интересите на компаниите.

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай е готов за равноправни консултации, "но ако САЩ настояват за ескалация, ние ще се борим докрай с твърда решителност"

Той подчертава, че американските власти "не се погнусяват от никакви методи", за да могат, ако е необходимо, да извлекат полза от ситуацията изключително в своя полза и в същото време да "очернят" компании от други страни.

"Аз самият никога не бих си помислил, че те са способни да стигнат толкова далеч, като сега нарушават закона и съществуващите правила. Това не само подкопава имиджа на Съединените щати, но и вреди на интересите на американските компании в дългосрочен план."

На 15 май американският президент Доналд Тръмп подписа наредба за извънредно положение за защита на информационната и комуникационната инфраструктура на САЩ от чужди заплахи.

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти