Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна със саудитския крал Салман и отделно с престолонаследника Мохамед бин Салман, за да обсъдят ескалиралата криза в Персийския залив, информира АП.

Помпео пристигна в саудитския град Джеда в понеделник сутринта на бързо уредена визита на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран, след като военноморският шеф на Ислямската република предупреди, че иранските сили няма да се поколебаят да свалят още американски безпилотни самолети.

Великобритания може да се присъедини към САЩ във война с Иран

Великобритания може да се присъедини към САЩ във война с Иран

Ще застанем до САЩ като нашия най-силен съюз

Топ дипломатът на САЩ беше посрещнат от новия американски посланик в Саудитска Арабия Джон Абизаид и от външния министър Ибрахим ал Асаф.

Преди да отпътува Помпео заяви, че ще разговаря с представители в Персийския залив, Азия и Европа в опит да сформира международна коалиция срещу Ислямската република.

Докато Помпео обяви, че САЩ са готови за преговори с Иран, той също разкри, че днес ще бъдат обявени нови американски санкции срещу Ислямската република.

Няма информация дали Помпео ще повдигне въпроса за убийството на журналиста Джамал Кашоги по време на визитата в Саудитска Арабия.

"Надеждни доказателства", че Мохамед бин Салман е поръчал убийството на Кашоги

"Надеждни доказателства", че Мохамед бин Салман е поръчал убийството на Кашоги

Смъртта на журналиста е "международно престъпление"