Твърдият отговор на Иран може да бъде повторен и врагът (САЩ) го знае. Това предупреди командирът на военноморските сили на Иран контраадмирал Хосейн Ханзади, цитиран от иранската агенция "Тасним".

"Всички видяха свалянето на американския шпионски дрон. Мога да ви уверя, че този твърд отговор може да бъде повторен и врагът го знае", подчерта контраадмиралът.

Иран показа снимки на отломките на сваления дрон на САЩ

Иран показа снимки на отломките на сваления дрон на САЩ

Изображенията показват обшивката на американския шпионски дрон RQ-4 Global Hawk

Междувременно коментирайки нарастващото напрежение между страните, иранският президентски съветник Хесамодин Ашна изтъкна, че предложението на САЩ за провеждане на преговори без предварителни условия е неприемливо, като се имат предвид санкциите, които понастоящем са наложени срещу Техеран.

На 20 юни Иран свали американски шпионски безпилотен самолет, заявявайки, че той е нарушил иранската граница. Американските военни потвърдиха, че безпилотният самолет е бил свален, твърдейки обаче, че е летял в международното въздушно пространство в Ормузкия проток.

Пентагона: Иран свали дрона в неутрални води

Пентагона: Иран свали дрона в неутрални води

САЩ отричат обвиненията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-късно, че след инцидента Вашингтон е планирал ответно нападение, което е било прекратено 10 минути преди неговото започване. Тръмп отбеляза, че въздушните удари са можели да доведат до смъртта на около 150 иранци, според оценките на Пентагона, и той решил, че това е непропорционален отговор на свалянето на дрона.

Междувременно американският президент подчерта, че той не бил "отменил удара срещу Иран", а по-скоро "просто го спрях да не продължава в този момент". САЩ също така наложиха и нови санкции срещу Ислямската република.

Американският дрон беше свален на фона на поредна ескалация между Техеран и Вашингтон, като САЩ увеличиха военното си присъствие в Близкия изток, а като причина изтъкнаха предполагаема заплаха от страна на Иран.

Тръмп спрял атаката срещу Иран 10 минути преди започването ѝ

Тръмп спрял атаката срещу Иран 10 минути преди започването ѝ

Нападението нямало да бъде пропорционално на сваления дрон на САЩ