Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър" тази сутрин източно американско време, че бил напълно готов да отвърне на удара на Иран, след като силите му свалиха американски безпилотен самолет вчера, но решил да не го прави в последния момент.

Американският държавен глава разкри, че се притеснил, че планираните ответни удари ще бъдат ескалация на силови действия. "Попитах колко хора ще умрат", разкри той. Неназовани висши американски военни очевидно са му казали, че 150 иранци ще умрат.

Той каза, че подобен удар "не е пропорционален на свалянето на безпилотен самолет". По думите му той спрял военния удар срещу Иран 10 минути преди започването на атаката. Президентът подчерта, че "не бърза да води война".

Ответните действия, които американската администрация планираше, бяха в отговор на атака срещу американски разузнавателен безпилотен самолет, по-специално RQ-4A Global Hawk, който според американците е бил в международното въздушно пространство, докато според иранците е бил навлязъл в тяхното въздушно пространство.

Инцидентът дойде след сериозна ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон след поредица от нападения срещу търговски петролни танкери в Оманския залив.

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

САЩ забрани всички полети над Иран

Тръмп също така се похвали, че американската армия е възстановена и "готова да действа", а санкциите срещу Иран били "хапещи" и че още санкции са били наложени след свалянето на дрона.

Президентът на САЩ също така обвини предшественика си Барак Обама, че е сключил "отчаяно и ужасно споразумение с Иран" (през 2015 г.), обвинявайки го, че им е дал "зелена светлина за ядрени оръжия". Според Тръмп решението му да се оттегли от споразумението и да наложи тежки санкции са оставили Иран "много отслабена страна", която била икономически "разнебитена!"

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

За щастие Тръмп в последния момент дал отбой