Ирански официални лица са казали пред агенция "Ройтерс", че Техеран е получил съобщение от американския президент Доналд Тръмп през Оман през нощта, в което се предупреждавало за предстояща атака на САЩ срещу Иран.

"В съобщението си Тръмп заяви, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси ... той даде кратък период от време, за да получи нашия отговор, но моменталният отговор на Иран беше, че от върховния лидер аятолах Али Хаменеи зависи да вземе решение по този въпрос", посочил един от официалните представители пред "Ройтерс", пожелал да остане анонимен.

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

САЩ забрани всички полети над Иран

Второто официално лице изтъкнало: "Дадохме ясно да се разбере, че вождът е против всякакви разговори, но съобщението ще бъде предадено на него, за да вземе решение... Въпреки това казахме на оманския официален представител, че каквато и да е атака срещу Иран ще има регионални и международни последствия."

Вчера американското издание "Ню Йорк таймс" съобщи, че Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американския безпилотен самолет, но в последния момент е оттеглил заповедта, докато самолети са били въздуха, а кораби са били на позиция, без да са изстрелвани ракети.

Тръмп отсече: Иран направи много голяма грешка!

Тръмп отсече: Иран направи много голяма грешка!

Тръмп бесен заради сваления от Иран дрон на САЩ

След седмици на нарастващо напрежение в контекста на нападения срещу петролни танкери в Персийския залив, Иран обяви вчера, че е свалил безпилотен военен разузнавателен самолет на САЩ, предизвиквайки страхове от открито военно противопоставяне между дългогодишните противници.

Уточнява се, че ударите на САЩ срещу Иран са били насрочени за ранната утрин, за да се сведе до минимум рискът за иранските военни и цивилни.

"Ню Йорк таймс" добави, че не е ясно дали нападения срещу Иран могат да бъдат извършени по-късно, нито е ясно дали Тръмп е променил мнението си или дали неговата администрация е била притеснена за логистиката или стратегията на операцията.