Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че Анкара играела ролята на жертва с нападките си срещу съюзниците си от НАТО, след като тя се стреми да стимулира подкрепа преди ключовия референдум за увеличаването на правомощията на турския президент, съобщава "Франс прес".

"Изявленията от Турция са... абсурдни, нямат никаква реални основания и целят единствено да положат Турция в ролята на жертвата, за да се засили солидарността" сред избирателите, коментира той, ден след като Анкара обвини канцлера Ангела Меркел, че "подкрепя терористи".

Защо подкрепяте терористи, попита Ердоган Меркел

Защо подкрепяте терористи, попита Ердоган Меркел

Той намекна, че става въпрос за забранената в страната му Кюрдска работническа партия (ПКК)

Турция обсипа с обвинения Германия, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган я обвини в "нацистки практики", след като няколко германски града блокираха предизборни агитации на турски министри в полза на референдума.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу също така предизвика смайване, след като отправи характерния ултранационалистическия поздрав с ръка на "Сивите върци" по време на предизборен митинг в Хамбург.

"Налице са ясни граници, отвъд които моята толерантност свършва, това включва, когато границите на това, което е наказуемо, са преминати - когато външни министри правят поздрава на "Сивите вълци" на германска територия, или дискредитират страната ни с неуважителни сравнения с нацистите", подчерта Томас де Мезиер.

Той също така изрази недоволство, че вътрешнополитическите напрежения в Турция все повече биват внасяни в Германия.

Де Мезиер в неделя се обяви срещу турските предизборни прояви в Германия, като даде да се разбере, че има законни начини те да бъдат спрени.

ЕС избирателно упражнява демокрацията, атакува Анкара

ЕС избирателно упражнява демокрацията, атакува Анкара

Призивът на ЕС за спокойствие няма никаква стойност за Турция.