Външният министър на Турция разкритикува липсата на ангажираност на Европейския съюз с Анкара по отношение на нова мисия за военно обучение за Украйна, съобщава Анадолската агенция.

"Ние (Турция) сме много щастливи да видим единството в рамките на ЕС и НАТО. ЕС обяви нова мисия за обучение по сигурността за Украйна. И отново той пренебрегна консултацията с Турция преди стартирането на тази мисия", изтъкна Мевлют Чавушоглу на форум в Букурещ в Румъния.

На 14 ноември върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че се очаква външните министри на страните от блока да дадат зелена светлина за мисия за обучение на около 15 000 украински войници.

Чавушоглу посочи, че макар да не е "важно" дали Турция ще бъде част от мисията, това е "пример за това как ЕС е загубил стратегическото си мислене поради тесните интереси на няколко държави членки".

Турция поиска подновяване на преговорите за членство в ЕС

Турция поиска подновяване на преговорите за членство в ЕС

Преговорите започнаха през 2005 г.

Казвам, че не е необходимо да бъдем част от мисията, защото поотделно всеки знае колко много подкрепяме Украйна, подчерта той.

Откроявайки необходимостта от "преоткриване на духа на единство, за да се гарантира новата европейска сигурност", турският първи дипломат заяви, че "естественото продължение на тази визия е приобщаването и съживяването на перспективите за разширяване на ЕС".

"Разширяването трябва да се простира от Балканите до Грузия, включително Украйна и Молдова. И този регион не може да бъде пълен без моята страна - Турция", изтъкна той.

"Представете си въздействието на зърнената сделка в Истанбул или това на другите усилия, които положихме, върху обхвата на ЕС в световен мащаб, ако ЕС се ангажира с нас, с моята страна, Турция", отново настоя Чавушоглу.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г. и преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Те обаче навлязоха в застой през 2007 г. поради съпротива от страна на Германия и Франция и възражения, повдигнати от кипърските гърци.

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Въпреки взаимните критики в последните години