Турция иска от САЩ да екстрадират по-бързо Фетуллах Гюлен. Това заяви по време на пресконференция премиерът Бинали Йълдъръм, предаде АП. 

"Искането ни е ясно. - каза той. - Да бъде арестуван и върнат тук. Искаме процесът да се ускори. Защо трябва да чакаме?"

Както е известно, Анкара смята, че живеещият в САЩ духовник стои зад опита за преврат от юли. 

По-рано днес беше съобщено, че Министерството на правосъдието на САЩ ще изпрати през следващите дни в Турция екип, който да проучи твърденията на турските власти за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен, съобщи "Блумбърг", позовавайки се на служител в администрацията на американския президент Барак Обама.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 15 юли. Турция иска от САЩ да екстрадират турския ислямски проповедник, който живее в щата Пенсилвания. Гюлен отрича обвиненията.

Турция и досега не е предоставила на САЩ доказателства, че 75-годишният проповедник е замесен в провалилия се преврат.

Съобщението, че правосъдното министерство на САЩ ще изпрати в Турция екип, за да проучи случая с Гюлен, бе направено броени дни преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция в сряда.