Турските власти са издали заповеди за арест на 137 учени по подозрение, че имат връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за "мозък" на неуспешния преврат през юли, съобщава CNN Turk, като "Ройтерс" отбелязва в тази връзка, че турските власти разширяват репресиите, които разтревожиха правозащитни организации и западните съюзници на Турция.

Турските власти официално арестуваха повече от 37 хил. души и вече уволниха или отстраниха временно от длъжност 100 хил. държавни служители, съдии, прокурори, полицаи и др. в безпрецедентна чистка.

Турското правителство твърди, че прочиства привържениците на Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г. насам, от държавния апарат и други ключови позиции.

Гюлен отрече обвиненията на Анкара и осъди опита за преврат на нелоялни кръгове от турската армия.

Сред най-новите заподозрени 31 души вече са били задържани, а други 22-ма се смята, че са избягали в чужбина, уточниха от прокуратурата в Анкара.

През уикенда Турция уволни повече от 10 хил. държавни служители заради предполагаеми връзки с Гюлен. Хиляди учени, учители и здравни работници са били сред онези, които са били отстранени на база нов извънреден декрет, публикуват късно в събота.