Турция е изпратила в Русия военен персонал за обучение да работи със зенитно-ракетните комплекси С-400 "Триумф". Това обяви турският военен министър Хулуси Акар.

"То (обучението) вече започна", цитира го турската телевизия NTV.

По-рано в Анкара подчертаха, че няма да се откажат от покупката на С-400, а първата партида трябва да пристигне през юли.

CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

CNBC: Турция има две седмици да реши за С-400

Ново отлагане на срока няма да има

"Подписахме споразумение с Русия, имаме отлични отношения, казваме: сделката за С-400 приключена", заключи Акар.

САЩ заявяват, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за възможното им придобиване и многократно са изтъквали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на Турция на най-новите си изтребители F-35.

Анкара е един от участниците в международната програма на Вашингтон по създаването на F-35. В Турция също така неведнъж обясняваха, че С-400 не представлявала заплаха за американските F-35.

САЩ включиха в санкциите си и производителя на С-400
Обновена

САЩ включиха в санкциите си и производителя на С-400

Насочени са към отбранителната промишленост на Русия

Както по-рано съобщи CNBC, позовавайки се на осведомени източници, Вашингтон е дал на Анкара срок от две седмици да се откаже от руските зенитно-ракетни комплекси и да закупи американски системи "Пейтриът". В противен случай САЩ ще изключат Турция от програмата за F-35. 

С-400 "Триумф" е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Ердоган: Сделката за руската ПВО С-400 е приключена

Ердоган: Сделката за руската ПВО С-400 е приключена

Турция иска партньорство и със САЩ