Турция може да потърси споразумение за придобиване на противоракетна система с друга страна, ако Русия не е съгласна на съвместно производство на противоракетен щит. Това обяви турският външен министър, цитиран от "Ройтерс".

Членката на НАТО Турция се опитва да закупи ПРО система С-400 от Русия, което тревожи Вашингтон и други страни от западния военен алианс, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара вече е платила депозит по сделката.

САЩ обезпокоени от интереса на съюзниците им да купуват руски С-400

САЩ обезпокоени от интереса на съюзниците им да купуват руски С-400

САЩ са разтревожени от проявения от съюзниците им силен интерес

Турция се надява, че сделката ще ѝ позволи да придобие технология за изграждане на собствена отбранителна система, а външният министър Мевлют Чавушоглу, в интервю за местен вестник, заяви, че двете страни са се споразумели за съвместно производство.

"Ако Русия не желае да се съобразява, ще сключим споразумение с друга страна", изтъкнал той, след като бил запитан относно информациите, че Русия не желае да сподели технологията си. "Но ние нямаме каквито и да е официални отрицателни отговори (от Русия)", подчерта Чавушоглу.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан по време на конферентен разговор с журналисти дали осъществяването на сделката ще продължи, ако Москва не се съгласи на съвместно производство, заяви: "Контактите и преговорите на експертно ниво в контекста на тази сделка са в ход. Това е всичко, което мога да кажа за момента."

НАТО: Турция не ни информира за руското С-400

НАТО: Турция не ни информира за руското С-400

В момента нито един съюзник на НАТО не използва С-400

Чавушоглу коментира още, че Турция първоначално се е надявала да постигне споразумение с производители от страни членки на НАТО.

Сред западните фирми, които кандидатстваха за договора, беше американската компания Raytheon, която представи оферта на своята противоракетна система "Пейтриът". Френско-италианската група Eurosam, както и френската компания Thales, се класираха на второ място в търга.

Турция, която е с втората по големина армия в НАТО, има огромно стратегическо значение за алианса, тъй като граничи със Сирия, Ирак и Иран. Но отношенията се влошиха след опита за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г. и последвалите репресии.