Турция е блокирала участието на Австрия в някои програми на НАТО. Причината е постоянната антитурска позиция на Виена по различни въпроси в Европейския съюз. Това съобщават турски дипломатически източници, цитирани от "Хюриет".

"Турция предприема необходимите мерки с оглед участието на Австрия в дейности на НАТО на основание, че Австрия има антитурско отношение в платформите на ЕС", заявява турски дипломат, пожелал анонимност.

Турция блокира Австрия, която не е член на НАТО, в проекти за 2017 г. като военно обучение в продължение на месеци. Това потвърди друг официален източник.

За 24 май е планирана среща на НАТО в централата на 28-членния алианс в Брюксел. В нея ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Австрия казва, че Турция застрашава сигурността.

В съобщение, изпратено до Би Би Си, австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил отхвърли ветото на Турция. "Силно осъждам курса на действие на Турция в НАТО. Това е безотговорно поведение срещу Австрия и укрепва позицията ми, че Турция е много далеч от това да бъде част от ЕС", допълва той.

"В това Турция застрашава интересите на Европа в областта на сигурността. Блокадата има дългосрочно въздействие върху мироопазващите мисии в Западните Балкани", допълва Доскоцил.