Анкара настоя за премахването на снимка от изложба, която твърди, че тогавашният турски министър-председател е бил пряко замесен в убийството на дете по време на антиправителствени протести в Турция през 2013 г., съобщава "Франс прес".

Изложбата на Демир Сьонмез, швейцарски художник от кюрдски и арменски произход, понастоящем е показана в двора на Двореца на нациите в Женева, който е седалището на ООН в Европа. Целта на изложбата е да се изтъкнат „многобройните борби на хората”, коментирал Сьонмез пред АФП.

Илюстрацията, която е раздразнила турските власти, изобразява Беркин Елван, момче, което е било смъртоносно ранено по време на масовите демонстрации срещу тогавашния министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в парка „Гези” в Истанбул през юни 2013 г.

„Казвам се Беркин Елван. Полицията ме уби по нареждане на турския министър-председател”, казва надпис под илюстрацията на Елван. Ердоган беше премиер на Турция между 2003 и 2014 г.

Турски представители са поискали снимката да бъде премахната, разкри говорителят на Женевския кантон пред АФП. Той добавил, че решението щяло да бъде взето по време на заседание на общинското ръководство.

На 16 юни 2013 г. Беркин Елван излязъл от вкъщи да купи хляб, но по пътя той е бил ударен в главата от изстреляна от полицията метална кутия със сълзотворен газ по време на сблъсъци с протестиращи.  

15-годишното момче почина в болница, след като прекара 269 дни в кома. Майката на Елван – Гюлсум, обвини Ердоган за смъртта на сина си, който през юни 2013 г. похвали „легендарния героизъм” на полицейските сили при потушаване на антиправителствените протести.

Смъртта на момчето предизвика вълна от протести в Турция, много от тях завършили с насилствени сблъсъци между протестиращи и униформени. Подобни протести бяха проведени също в Лондон, Ню Йорк, Берлин, Амстердам и Барселона.