Европейският съюз трябва да поднови споразумението с Турция, което спомогна за спиране на притока на мигранти в Общността преди пет години. За това настоя заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчи пред "Франс прес".

Но той също така е подчертал, че споразумението, подписано с Европейската комисия през март 2016 г., е много повече от просто "споразумение за мигрантите" и призова Общността да възстанови всички аспекти на споразумението от девет точки.

Брюксел отпусна 6 млрд. евро в замяна на това, че Турция приютява около 4 млн. мигранти - 3,7 милиона от тях от разкъсваната от война Сирия.

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Промяна в политиката на Анкара

ЕС също така обеща да работи с Анкара за надграждане на съществуващия митнически съюз и за трасиране на пътя за евентуално присъединяване на Турция към Общността.

Освен това Турция иска безвизово пътуване до страните от ЕС и възобновяване на редовните срещи на високо равнище между двете страни.

"Вярваме, че подновяването на споразумението от 18 март е задължително и в интерес на всички страни", настоя Каймакчи.

Но споразумението "не се ограничава до миграцията", добави той и подчерта: "В това отношение споразумението трябва да бъде преразгледано изцяло."

Ръководителите на страните членки на ЕС ще се срещнат по-късно този месец, за да обмислят налагане на санкции срещу Турция за нейните сондажни дейности в близост до Кипър и търсене на природен газ във води, към които Гърция има териториални претенции.

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Изпълнява споразумението си с ЕС и провежда акции в 12 провинции

Каймакчи каза, че вместо това Брюксел трябвало да "прояви гъвкавост и разбиране", докато работи с Турция за смекчаване на хуманитарната цена на конфликтите в Близкия изток.

И посочи, че сега Турция също така вижда "голям брой" хора, идващи от Азия и Африка.

"Без нашите усилия досега повече от 2 млн. души щяха да достигнат страните от ЕС", настоя Каймакчи и подчерта: "Тези числа ясно показват тежестта на Турция."

Но той изтъкна, че Брюксел в замяна "не изпълни ангажиментите си" да работи с Анкара за подобряване на хуманитарната ситуация близо до турско-сирийската граница.

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Кадри показват сълзотворен газ, използван от турската страна на границата

Освен това той обвини Общността в "несправедлива" критика на военните кампании на Турция в Северна Сирия срещу предвождани от кюрдите милиции, които тя разглежда като терористи.

"За съжаление, непрекъснатата неоснователна критика на ЕС по отношение на тези операции, заедно със заплахите от оръжейно ембарго... предизвикаха дълбоко негодувание в Турция", отбеляза той.

"И все пак, нямаме работа само със сирийската криза", добави Каймакчи.

"Разположени сме на миграционни пътища. Докато има войни, конфликти, социална и икономическа нестабилност в страните източници, миграционната криза никога няма да приключи", настоява турският зам. външен министър.

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Над 130 хил. мигранти пресекли границата на Турция с Гърция

Това обяви турският вътрешен министър

Отношенията на Анкара с Брюксел са хронично обтегнати от дългогодишните разногласия на Турция със страните членки на ЕС Кипър и Гърция.

Очаква се Атина да притисне Общността да наложи целенасочени санкции на срещата на ръководителите на страните членки на ЕС на 25 до 26 март, които наказват Турция за действията ѝ в Източното Средиземноморие.

"За съжаление всички измерения на отношенията между Турция и ЕС, включително управлението на миграцията, са взети за заложници от ирационалните и максималистични изисквания на Кипър и Гърция към Турция", изтъкна Каймакчи.

"Искрено се надявам, че предстоящата среща на Европейския съвет ще избере позитивен дневен ред между Турция и ЕС... в полза на всички членове на нашето европейско семейство", отбеляза той.

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция