Министрите на външните работи на страните членки на ЕС остро осъдиха използването на мигрантите от Турция за политически цели.

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция.

Австрия: ЕС няма да позволи изнудване от Турция

Австрия: ЕС няма да позволи изнудване от Турция

Турция цинично оказва натиск върху ЕС с незащитени хора

Докато признават мигрантската тежест и рисковете пред Турция във връзка с приетите 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията на страната, ЕС повтаря сериозното си безпокойство относно ситуацията на гръцко-турската граница и остро осъжда използвания от Турция мигрантски натиск за политически цели, се казва в съобщението.

Тази ситуация на външните граници на ЕС е недопустима, категорични са министрите и остават решени ЕС и държавите членки да защитят външните граници на ЕС, като незаконното пресичане на границите няма да бъде толерирано. Във връзка с това ЕС и страните членки ще приемат всички необходими мерки.

От Турция стрелят със сълзотворен газ по гръцки граничари

От Турция стрелят със сълзотворен газ по гръцки граничари

Дендиас: Турция организирано изпраща мигранти, а не бежанци от Идлиб

ЕС също е напълно солидарен с Гърция, която е изправена пред безпрецедентна ситуация, както и с България, Кипър и други страни членки, които могат да бъдат засегнати по подобен начин.

Брюксел очаква Турция да прилага споразумението за мигрантите от 2016 г.

По отношение на ситуацията в Идлиб Съветът призовава за деескалация на конфликта в Сирия с цел предотвратяване на международна военна конфронтация и още страдание.

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се опитва да вкара хиляди обратно в Турция

Съветът подчертава, вземайки под внимание срещата между Русия и Турция вчера, че всички страни трябва да прекратят огъня, да защитят цивилните граждани и да се подсигури хуманитарна помощ.

Европейската комисия отпуска 60 милиона евро хуманитарна помощ за Северозападна Сирия.