Русия и Турция се договориха за деескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб след продължилите около шест часа преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщават руските медии.

Путин уточни по време на пресконференцията след преговорите между двамата, че Русия и Турция са се договорили по общ документ за уреждане на конфликта в Сирия. 

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

"Западните политици да осъдят турската агресия срещу Сирия"

От своя страна Ердоган заяви, че отношенията между Русия и Турция са изключително важни за Анкара. Той подчерта, че са налице нарушения на споразуменията от Сочи (между Русия, Турция и Иран от 2018 г.), които "доведоха до нападения срещу цивилното население" в Идлиб.

"Неприемливо е всички, които живеят в провинцията, да се смятат за терористи", настоя Ердоган, поставяйки под въпрос позицията на Русия, която слага под общия знаменател "терористи" всички воюващи в Идлиб, без да прави разграничение между екстремистки и джихадистки групировки, от една страна, и бунтовници и по-умерена опозиция на сирийския президент Башар Асад, от друга.

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Иран за първи път потвърждава активната си роля в тази част на Сирия

Днес в полунощ ще бъде въведен режим на прекратяване на огъня, допълни турският държавен глава, като това се отнасяло както за турските, така и за сирийските сили. 

Путин пък подчерта: "Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори в оценките си за случващото се в Сирия, но всеки път в критични моменти, разчитайки на постигнатото високо ниво на двустранните отношения, досега успяхме да намерим общо основание по възникналите спорни въпроси и стигахме до приемливи решения. Това се случи и този път."

Турция "неутрализира" 184 сирийски войници в Идлиб за ден

Турция "неутрализира" 184 сирийски войници в Идлиб за ден

Анкара е доволна от успешното развитие на операция "Пролетен щит"

Руският държавен глава заяви още: "В резултат на нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито клаузи ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с президента на Република Турция, г-н Ердоган, изработихме по време на днешните консултации. Изразявам надежда, че тези споразумения ще послужат като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната за деескалация в Идлиб, спиране на страданията на цивилното население, както и спиране разпространението на хуманитарната криза."

Ердоган и Макрон обсъдиха Идлиб

Ердоган и Макрон обсъдиха Идлиб

Турция търси подкрепа

Ердоган допълни, че страната му ще изпрати допълнителни сили в провинция Идлиб съгласно новото споразумение с Русия, но статутът на операцията на Турция в Сирия под наслов "Пролетен щит" ще бъде "променен".

Турският държавен глава отбеляза още, че турската армия си запазвала правото да реагира на всякакви действия на сирийските сили.

Cирия зaтвoри небето нaд Идлиб

Cирия зaтвoри небето нaд Идлиб

Мерки от Дамаск