Турските военни неутрализираха 184 сирийски войници в Идлиб за ден, съобщава "Спутник", позовавайки се на Министерството на отбраната на Турция.

В Туитър от ведомството посочиха, че операция "Пролетен щит" се развива успешно по въздух и земя.

За последните 24 часа бяха унищожени 4 танка, 5 гаубици, 3 противотанкови системи, 8 военни машини, 2 товарни машини, две бронирани машини, а също бяха неутрализирани 184 войници на сирийския режим, съобщават от турското силово министерство.

Ситуацията в Идлиб се изостри в края на февруари, когато терористичната групировка Хаят Тахрир ал Шам (известна преди като Фронт "Ал Нусра") извърши масирани атаки в тази провинция, на които сирийската армия отвърна с въздушно нападение.

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

Тя е започнала официално на 27 февруари

Бомбардировката взе десетки жертви сред турските военни.

Русия защитава атаките на сирийската армия срещу терористите, обвинявайки Турция, че нарушава някои ключови ангажименти за потушаване на напрежението в Идлиб - конкретно разграничаването на терористите от военната опозиция, която е отворена за диалог със сирийското правителство.

Турция отвърна на нападенията на сирийската армия с ответна операция - "Пролетен щит". Освен това обяви, че не може да удържи потока от мигранти и бежанци и отвори границите си към Гърция и България.

Турски Ф-16 се сблъска със сирийската ПВО

Турски Ф-16 се сблъска със сирийската ПВО

Няма данни самолетът да е свален