Турските власти решиха да разположат хиляда полицейски специални части на границата с Гърция, за да предотвратят опитите за връщане на мигранти на турска територия. Това съобщи в четвъртък началникът на Министерството на вътрешните работи Сулейман Сойлу, който посети контролно-пропускателния пункт на турско-гръцката граница, съобщават "Катимерини" и ТАСС.

"Те (Гърция) отново се опитаха да изтласкат 4,9 хиляди души към нас. Това е едно от най-сериозните нарушения. На границата разполагаме хиляда командоси, за да предотвратим това. Те ще бъдат напълно оборудвани. В момента (към ЕС) 137 хиляди души са преминали само от провинция Одрин", обяснява турският министърът по телевизионния канал NTV.

Според него "гръцките власти лъжат", а в света "никой не иска да възрази срещу подобни нарушения на правата на човека". Вътрешният министър отбелязва, че Турция "не възпрепятства мигрантите, които доброволно искат да заминат за Гърция".

По думите му, в същото време, Атина използва оръжие срещу бежанци, не искайки да ги пусне на тяхна територия и "се опитва да изтласка хората (от буферната зона) обратно в Турция".

Министърът обяснява, че е имало инциденти с гръцките сили за сигурност, които са хвърляли газови гранати на границата срещу турски полицейски пунктове.

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция обвини Турция, че изнудва Европа

Коментарите на Сойлу идват на фона на война на думи между Анкара и Атина след решението на Турция да не спазва повече споразумение от 2016 г. с Европейския съюз за спиране на незаконните миграционни потоци към Европа в замяна на милиарди евро помощ.

Хиляди мигранти се втурнаха към турската граница с Гърция с надеждата да преминат в Европа. Анкара обвини гръцките власти в стрелба, убийство и нараняване на мигранти близо до границата. Атина отхвърли това, казвайки, че турската полиция помага на мигрантите да преминат незаконно границата.

В реч пред репортери в северозападната гранична провинция Одрин Сойлу заяви, че гръцката полиция "рани 164 души".

Турция, която е във военен конфликт с Москва и Дамаск в северозападната част на Сирия и приютява 3,6 милиона сирийски бежанци и заяви, че не може да се справи повече. Иска ЕС да подкрепи турските усилията в Сирия и да предостави повече средства за бежанци.

Реджеп Ердоган се срещна с представители на ЕС в сряда, за да обсъди събитията в Сирия и мигрантите, заливащи европейските граници. По-късно говорителят на Ердоган каза, че "не са направени конкретни предложения за мигрантите по време на разговорите".

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Спецчасти на Турция помагат на мигрантите да нахлуят в Гърция

Кадри показват сълзотворен газ, използван от турската страна на границата