Турски танкове са преминали в Северна Сирия от провинция Килис, за да осигурят подкрепа на Сирийската свободна армия в борбата с „Ислямска държава” в района. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от агенция „Доган”. 

20 танкове са прекосили границата близо до турското село Кобанбей. То се намира срещу сирийския град ал-Раи.

Районът се намира на около 55 километра югозападно от Джараблус, където миналата седмица подкрепяни от турския сирийски сили предприеха операция „Щитът на Ефрат” – най-голямата намеса на Турция в Сирия от началото на войната преди 5 години.

По-рано оператор на „Ройтерс” в района съобщи, че е чул повтарящ се звук от бомби и е видял дим да се издига от сирийската страна на границата.

Турската армия навлезе в Сирия за удар срещу "Ислямска държава"

Турската армия навлезе в Сирия за удар срещу "Ислямска държава"

Операцията под кодовото название „Щитът на Ефрат“ е с участието на ВВС на международната коалиция

Командир на бунтовниците обясни, че подкрепяните от Турция сирийски бойци са започнали нова операция срещу „Ислямска държава” близо до границата. Операцията цели напредък на изток срещу джихадистите от ал-Раи.

Офанзивата може да притисне „Ислямска държава” от две страни – изток и запад на участък от територия, която тя контролира по протежение на границата между Джалабрус и ал-Раи.

Междувременно стана ясно, че подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са иззели от „Ислямска държава” няколко села близо до турската граница със Сирия.

Бригадата „Хамза”, група биеща се под знамето на Сирийската свободна армия, обяви, че е поела контрола над Араб Еза, село, където турски военни самолети в петък са извършили въздушни удари.

Източник от бунтовническата група „Файлак ал-Шам” съобщи, че Сирийската свободна армия също е превзела още четири села, южно от Араб Еза.

Сирийският център за човешките права потвърди, че бунтовниците са превзели няколко села.

След като турската армия започнала да напредва, цивилни са забелязани да бягат.

Танковете са подкрепяни от артилерия, която стреляла по позиции на „Ислямска държава” в района, допълва Би Би Си.

Освен 20-те танка, в Сирия са влезли 5 бронетранспортьора и други бронирани коли.