Анкара не вижда проблем в участието на сирийските кюрди в местното управление в Северна Сирия в райони, където това е оправдано. Това заяви в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред "Анадолу".

"Управлението в зоната за сигурност (в Северна Сирия) ще се осъществява от местното население. Къде има повече араби от араби. В райони, където живеят много наши братя от кюрдски произход, те ще бъдат в ръководството. В тази връзка нямаме възражения. Основното е, че всички терористи напускат региона", обяснява той.

Чавушоглу подчертава, че с прилагането на споразуменията за зоната на сигурност "периодът на демографското инженерство в региона ще приключи", тоест изкуствена промяна в първоначалния културен и етнически баланс.

"Повече от 80% от населението са араби, има християни, други групи. Онези, които са повече в конкретна област, ще ръководят региона", обяснява Чавушоглу. Той допълва, че подобен подход "ще донесе голяма полза на Сирия и нейното бъдеще".

Завършването на операцията "Източник на мир" не означава, че Турция напълно ще се оттегли от Сирия, Анкара ще продължи да защитава статуквото в региона, добави Чавушоглу.

След 6-часови преговори Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

След 6-часови преговори Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският лидер Владимир Путин проведоха среща, която продължи 6 часа

"В съответствие с нашите споразумения със САЩ и Русия и след като получихме съответните гаранции, завършихме операция Източник на мир. Но това не означава, че напускаме, ние поддържаме присъствието си. И това се отбелязва в споразуменията с Руската федерация и САЩ", Анкара ще продължи да "прочиства терористите, ако те останат в зоната на операция".

Чавушоглу отбелязва, че по-нататъшната работа ще се съсредоточи върху създаването на условия за завръщането на бежанците в Северна Сирия. Необходимо е "напълно да се изчисти територията на убежища на терористи, скривалища и капани с мини".

Според Чавушоглу, Турция ще действа заедно със "Сирийската национална армия" (части на сирийската въоръжена опозиция), с турския отдел за извънредни ситуации, с Червения полумесец.

"И Русия, и Съединените щати признаха загрижеността ни относно ситуацията в Северна Сирия и законността на операцията Източник на мир. Турция се договори да разреши въпроса със зоната за сигурност с две световни сили", заяви Чавушоглу.

Той добави, че в момента "е получил писмени известия от САЩ за изтеглянето на кюрдските формации" от зоната на действие между градовете Тел Абяд и Рас ал Айн.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, според министъра, "също устно потвърди това" по време на телефонен разговор.

Турция прекратява операцията си в Сирия

Турция прекратява операцията си в Сирия

Изтеглянето на кюрдските отряди е приключило