Турция и Русия постигнаха споразумение за свободна от терористи зона за сигурност в Северна Сирия, съобщава "Дейли сабах".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският лидер Владимир Путин проведоха среща, която продължи 6 часа. Това е осмата среща между двамата лидери от началото на годината. Те обсъдиха ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция на турската армия.

Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, обявиха кюрдите

Изтеглихме се от зоната за сигурност в Североизточна Сирия, обявиха кюрдите

Напълно изпълняваме условията по споразумението за спиране на огъня

"Проведохме много продуктивна среща с нашите руски колеги в Сочи днес и постигнахме отлично споразумение", обяви високопоставен турски представител пред медията, пожелал анонимност.

"Анкара и Москва се споразумяха да създадат свободна от терористи зона за сигурност", добави той.

На съвместна пресконференция с Ердоган руският лидер коментира, че Москва разбира притесненията на Турция за тероризма по южната граница на страната.

Германия за първи път предложи военна инициатива в Близкия изток – зона за сигурност в Сирия

Германия за първи път предложи военна инициатива в Близкия изток – зона за сигурност в Сирия

Препоръката ми е да създадем международно контролирана зона за сигурност в сътрудничество с Турция и Русия

"Споделяме тези притеснения, тези сепаратистки движения бяха провокирани наскоро", отбеляза Путин. Според него Сирия трябва да бъде освободена от чуждо военно присъствие. Той предупреди, че военните операции на Анкара в арабската страна не трябва да позволяват на ДАЕШ ("Ислямска държава") да се възползва от ситуацията.

Суверенитетът и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат спазвани през цялото време, убеден Путин. Той обвини "външни сили в изкуствено ескалиране на напрежение" в Северна Сирия и призова кюрдите и сирийското правителство да започнат разговори. Владимир Путин също така подчерта важността за сформиране на конституционна комисия. Първата среща ще се проведе на 29-30 октомври в Женева.

Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на САЩ от Сирия с геноцид

Лидер на сирийските кюрди оприличи изтеглянето на САЩ от Сирия с геноцид

"Спрете тези кланета"

Турция и Русия подписаха меморандум за разбирателство за зона за безопасност в Сирия, съобщи Ердоган. Той обясни, че от сряда руски и турски сили съвместно ще патрулират в зона, която ще е 10 километра навътре в Сирия. От коментарите на турския лидер стана ясно, че сирийските кюрди ще се изтеглят на 30 километра във вътрешността на Сирия в рамките на 150 часа, а след това съвместен турско-руски патрул ще започне да действа в зоната.

Ще продължим да работим здраво, за да отговорим на притесненията на руските приятели относно ситуацията в Сирия, каза още Ердоган и повтори, че турската операция е с цел елиминиране на терористите от региона.

Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата срещу кюрдите в Сирия

Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата срещу кюрдите в Сирия

Ердоган отива за среща с Путин в Сочи

Турция и Русия се съгласиха да не позволяват никакви сепаратистки движения в Сирия, обяви Ердоган.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че двамата лидери са постигнали съгласие турската операция в Сирия да продължи до 32-километра във вътрешността на арабската държава.

Ключовите точки:

Двете страни повториха ангажиментите си да запазят политическото единство и териториалната цялост на Сирия и да защитят националната сигурност на Турция;

Те подчертават решимостта си за борба с тероризма във всичките му форми и проявления и осуетяване на сепаратизъм на сирийската територия;

Запазване на статуквото в района на операцията на Турция, покриващ Тал Абяд и Рас ал Айн, с 32 километра дълбочина във вътрешността на сирийската територия;

От 12,00 часа на обяд на 23 октомври 2019 г. руска военна полиция и сирийски граничари ще влязат на сирийската страна на турско-сирийската граница, извън района, където Турция провежда операция, за улесняване оттеглянето на сирийските кюрди и техните оръжия на дълбочина 30 километра от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено до 150 часа. В този момент съвместен руско-турски патрул ще започне да действа в западната и източната част в района на операцията на Турция на дълбочина 10 километра, като се изключва град Камишли.