Лидер на "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които са основният елемент в Сирийските демократични сили, и които бяха нападнати от Турция, обяви, че изтеглянето на американските войски от Северна Сирия от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп е "сходно с геноцид", съобщава "Асошиейтед прес".

Илхам Ахмед също така коментирала пред репортери, че нейното послание до Тръмп е "Спрете тези кланета".

Ахмед е била вчера във Вашингтон за срещи. Сред тези, с които се е видяла, са били сенатори, които подкрепиха двупартийна мярка, санкционираща Турция, докато тя спре инвазията си в Северна Сирия.

Двама от подкрепилите мярката са републиканският сенатор от щата Южна Каролина Линдзи Греъм и демократът от щата Мериленд Крис ван Холън.

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Крещят "Долу Америка" и "Америка лъжец"

Ядосани заради изтеглянето на САЩ от Сирия, жители на доминиран от кюрдите град в Сирия вчера замеряха с картофи отпътуващите американски военни машини, докато преминаваха покрай тях.

Видео от сцената показа конвой от бронирани машини, минаващи през североизточния сирийски град Камишли. Хора на улицата хвърляха картофи по американските военни превозни средства, крещейки "Долу Америка" и "Америка лъжец" на английски.

"Подобно на плъхове, Америка бяга", крещеше човек на арабски. Друг викаше нецензурни реплики и говореше за кюрдски бебета, загинали при офанзивата на Турция.

Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата срещу кюрдите в Сирия

Преди срещата с Путин, Ердоган заплашва да възобнови офанзивата срещу кюрдите в Сирия

Ердоган отива за среща с Путин в Сочи

Сцената капсулира усещанията на кюрдите за предателство и добави ново унижение към изтеглянето на САЩ, което беше предприето бързо и необмислено. Кюрдите бяха сащисани, когато преди две седмици Тръмп внезапно реши да изтегли американските военнослужещи от пограничните райони, изоставяйки своите кюрдски съюзници преди инвазията на Турция. След започването на настъплението на 9 октомври Тръмп нареди общо изтегляне от Сирия.

На друго място, близо до град Тал Тамр, група протестиращи издигна плакати пред напускащите американски военнослужещи в неделя. Един мъж блокира пътя на американски микробус с плакат, на който пишеше: "Благодаря на американския народ, но Тръмп ни предаде."

Сирийските демократични сили, които са кюрдско-арабски алианс, доминиран от кюрдите, бяха съюзник на САЩ в дългата и кръвопролитна битка, която в крайна сметка сложи край на контрола на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") над Североизточна и Източна Сирия.

Русия обвинява Турция в нарушаване на териториалната цялост на Сирия

Русия обвинява Турция в нарушаване на териториалната цялост на Сирия

Само руските и иранските военни имали законното право да бъдат в Сирия