Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че до 1 300 сирийски кюрдски бойци все още не са освободили райони в Североизточна Сирия, докато споразумението между Турция и САЩ за спиране на огъня изтича, съобщава "Ройтерс".

Ердоган говори пред журналисти, преди да отпътува за Русия, за да се срещне по-късно днес с руския си колега Владимир Путин.

Тръмп е оптимист за примирието в Сирия

Тръмп е оптимист за примирието в Сирия

Инициатива на Белия дом

Ердоган поднови заплахите за възобновяване на сраженията "с по-голяма решителност", ако сирийските кюрди не се оттеглят преди изтичането на примирието в 22 часа тази вечер.

Турският държавен глава уточни, че до 800 сирийски кюрдски бойци вече са напуснали съгласно споразумението, което доведе до 5-дневна пауза в сраженията след нахлуването на Турция в Североизточна Сирия, за да прогони кюрдските милиции далеч от границата си със Сирия.

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

US войници, сражавали се заедно с кюрдите, хокат Тръмп за оттеглянето от Сирия

"Това е като нарушение на доверието"

Ердоган ще се срещне с Путин в руския черноморски курорт Сочи, като се очаква разговорите да се фокусират върху граничните райони, които понастоящем са под контрола на сирийските правителствени сили.

Ердоган също така посочи, че ще обсъди с Путин как Сирийската конституционна комисия, която трябва да заседава в края на октомври, може да постигне конкретен напредък. Кремъл отбеляза в изявление, че разговорите ще се съсредоточат върху "нормализиране на обстановката".

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Териториалната цялост на Сирия трябвало да бъде зачитана

Турция подчертава, че всички сили на кюрдските "Отряди за народна защита" трябва да напуснат "зоната за сигурност", която Анкара иска да създаде по протежение на част от границата си със Сирия, за бъдат настанени там сирийските бежанци, които се намират в Турция.

Анкара смята "Отрядите за народна защита" за терористи, които имат връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава в Югоизточна Турция.

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

В петък "Амнести" излезе с доклад, в който обвинява турската армия и съюзниците им в избиването и раняването на цивилни при "безмилостни атаки срещу жилищни райони" по време на военната операция