Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия. Това обяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, настоявайки, че териториалната цялост на ключовия регионален съюзник на Техеран трябва да се зачита, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме против създаването от Анкара на военни постове в Сирия... Проблемите трябва да се решават с дипломатически средства... Териториалната цялост на Сирия трябва да се зачита", подчерта говорителят по време на седмичната си пресконференция, излъчвана на живо по държавната телевизия.

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

В петък "Амнести" излезе с доклад, в който обвинява турската армия и съюзниците им в избиването и раняването на цивилни при "безмилостни атаки срещу жилищни райони" по време на военната операция

В четвъртък Турция се договори в преговори с американския вицепрезидент Майк Пенс за петдневна пауза в настъплението в Североизточна Сирия, за да даде време на кюрдските бойци да се изтеглят от "зоната за сигурност", която Анкара цели да създаде близо до границата си със Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че Анкара ще продължи с настъплението си в Североизточна Сирия и ще "смаже главите на терористите", ако споразумението с Вашингтон за изтеглянето на кюрдските войски от района не бъде приложено изцяло.

Близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, Иран предложи да ангажира сирийските кюрди, сирийското правителство и Турция в преговори за установяване на зона за сигурност по турско-сирийската граница след военната офанзива на Турция в Северна Сирия срещу сирийските кюрди.

Пентагонът: Турция сама да се справя със зоната за сигурност в Сирия

Пентагонът: Турция сама да се справя със зоната за сигурност в Сирия

Решение на САЩ за Близкия изток