Турският президент Реджеп Ердоган заяви за намерението си да обсъди с руския си колега Владимир Путин присъствието на сирийските военни в Северна Сирия, по време на реч в град Кайсери, излъчвана по NTV, съобщава ТАСС.

"Вчера проведох разговори с американския президент Доналд Тръмп. Във вторник ще продължим диалога с Путин. В зоната на операцията войските на режима (на сирийския президент Башар Асад) са под закрилата на Русия. Ще обсъдим тази тема с Путин", обяснява той.

Ердоган също заяви, че ако не успее "да постигне споразумение с Русия по тази тема, тогава Турция ще продължи да изпълнява собствените си планове".

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

А в Европа били готови да си вземат обратно бойци от ДАЕШ

Освен това, Ердоган обещава да продължи операцията в Сирия и да унищожи терористите, ако те не напуснат зоната за сигурност до вторник вечерта.

"Днес е вторият ден (от спирането на операцията). Този процес ще приключи във вторник вечерта. Ако обещанията към Турция не бъдат изпълнени, ние няма да чакаме както преди. Ще продължим операцията и ще продължим да унищожаваме терористите."

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара е готова да продължи операцията мира в Сирия, ако кюрдските формирования за народна самоотбрана не напуснат зоната на сигурност.

"Ако терористите не напуснат зоната на сигурност, както е посочено в споразумението, постигнато със САЩ, ние ще продължим операцията", обяснява и той по време на реч в Кайсери. 

Акар припомня, че Турция е дала пет дни, кщрдите да изтеглят своите бойци.

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

"Терористите" извършиха 14 атаки