Световната информационна агенция "Ройтерс" е интервюирала няколко американски военнослужещи, които питаят огромна признателност и уважение към кюрдските бойци, с които са служили заедно по време на войната в Ирак и в конфликтите с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Всички те са изразили гняв от решението на американския президент Доналд Тръмп по-рано този месец да изтегли 1000 американски войници от Североизточна Сирия, разчиствайки пътя за Турция да навлезе в контролираната от кюрдите територия.

Решението на администрацията на Тръмп да изостави кюрдите е предизвикало дълбоки емоции, е изтъкнал един от интервюираните американски военнослужещи.

"Това е като нарушение на доверието", каза той.

От Белия дом са отказали коментар по темата.

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Крещят "Долу Америка" и "Америка лъжец"

Внезапното решение на Тръмп да изтегли американските войски по протежение на границата между Сирия и Турция позволи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да започне офанзива в региона, насочена към създаване на 30-километрова "зона за сигурност" навътре в сирийска територия, прочистена от "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди. Кюрдските бойци бяха основният съюзник на Вашингтон в региона, но турското правителство ги смята за терористична групировка.

На фона на критиките както от страна на демократите, така и от съпартийците му републиканци, Тръмп защити изтеглянето от Сирия, като настоя, че изпълнявал предизборно обещание за намаляване на присъствието на американски войски в чужбина и твърдейки, че кюрдите "не са ангели".

Тръмп напът пак да се изметне – обмисля да остави 300 войници в Сирия

Тръмп напът пак да се изметне – обмисля да остави 300 войници в Сирия

Според информацията сенатор Линдзи Греъм е предложил плана на Тръмп

Кюрдите бързо се съюзиха със Сирия, за да се опитат да удържат натиска на Турция.

Тогава Тръмп изпрати вицепрезидента Майкъл Пенс в Анкара, за да договори спиране на сраженията, което според САЩ щяло да позволи на кюрдите да се оттеглят от зоната, която Турция има за цел да превземе, и която според турските власти е постигнала основната цел на настъплението, което започна на 9 октомври.

Републиканци в Конгреса на САЩ, включително сенаторът Линдзи Греъм, който обикновено е непоколебим съюзник на Тръмп, изказаха безпокойство, че този ход рискува да позволи на ДАЕШ да се възроди.

САЩ се изтеглиха от най-голямата си база в Северна Сирия

САЩ се изтеглиха от най-голямата си база в Северна Сирия

За четвърти път САЩ изтеглят военни части за седмица.