Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да остави 300 американски войници от специалните части в Североизточна Сирия. Целта е петролните полета в региона да не попаднат в ръцете на сирийските власти и руските сили, а също така да се предотврати възраждане на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

В петък "Амнести" излезе с доклад, в който обвинява турската армия и съюзниците им в избиването и раняването на цивилни при "безмилостни атаки срещу жилищни райони" по време на военната операция

Информацията разпространяват американските издания "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс".

Според информацията сенатор Линдзи Греъм е предложил плана на Тръмп.

Вчера американските сили напуснаха ключова военна база в Северна Сирия. Тръмп на няколко пъти през последните дни спомена в "Туитър", че САЩ са "подсигурили петрола" в Сирия.

Пред "Ню Йорк таймс" високопоставен представител от администрацията на президента на САЩ разкри, че държавният глава клони към утвърждаване на нов план на Пентагона за поддържане на малък контингент от американски войници в Сирия, може би около 200 войници.

Меркел и Путин обсъдиха Украйна, Сирия и Либия

Меркел и Путин обсъдиха Украйна, Сирия и Либия

Кремъл отбелязва, че разговорът е проведен в събота по молба на германската страна

Ако Тръмп одобри предложението, това ще означава, че за втори път за 10 месеца той ревизира заповедта си за почти пълно изтегляне на всички американски войници от страната. През декември 2018 г. Тръмп нареди 2000 американски войници да напуснат Сирия незабавно, но впоследствие реши за постепенно изтегляне.